Ministar pravde: ''Više nema nedodirljivih''

Portarol komesara Štefana Filea, Petar Stano - "Brisel ohrabren potezima Vlade Srbije u borbi protiv korupcije, ali da ne nulazi u detalje konkretnog slučaja".

Selaković danas dodaje i da će dalja istraga pokazati da li je vlasnik Delte Miroslav Mišković uputio ozbiljne pretnje potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, prilikom hapšenja.

"To su reči koje su izrečene u afektu, ako imate čoveka za koga je bilo nezamislivo da se nađe iza rešetaka, sigurno da je mnogo što šta izrečeno u afektu, da li je pretnja bila ozbiljna - videćemo, pokazaće dalja istraga", rekao je Selaković.

Ministar je ocenio da su ova hapšenja, "početak sređivanja države i vraćanja instrumenata vlasti u ruke države. Hapšenje je pokazatelj da nema nedodorljivih i onih na koje se zakon ne odnosi. Za ovo je bilo potrebno dosta hrabrosti i političke volje".

Slučaj Mišković mogao bi domaćoj javnosti konačno da odgovori i kakve su veze države sa krupnim kapitalistima, dodaje profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Zašto je ovo važno - zato što kad se procesuira neko poput Miškovića onda se zna da je koruptivni okvir nešto što ima veze sa državnim organima, nosiocima javnih funkcija, direktorima javnih preduzeća i niko od tih ljudi ne može biti imun na odgovornost”, smatra Stojiljković.

Za borbu protiv korupcije biće veoma značajno da se ispitaju sumnje u privilegovan status Miroslava Miškovića, ali i drugih vlasnika krupnog kapitala kod vlasti kao i skriveno finansiranje političkih stranaka, ocenjuje organizacija Trasnparentnost Srbija.

Navode i da bi od velikog značaja bilo i da se ispitaju tvrdnje potpredsednika vlade Aleksandra Vučića o ljudima iz vlasti koji su dobijali od Miškovića 30 do 50 hiljada evra.

Beta

Pogledajte još