Mišković uhvaćen na delu

Miroslav Mišković, vlasnik kompanije „Delta“, s Milom Đuraškovićem i svojim sinom Markom Miškovićem kroz privatizaciju Preduzeća za puteve (PZP) Niš i Beograd opljačkao je putare za tri milijarde dinara, pokazuju dokumenta do kojih je došao Kurir.

Sva trojica će uskoro biti pozvana na saslušanje u Upravu kriminalističke policije.

Prvi dokument pokazuje kako su PZP Niš Mila Đuraškovića, „Delta M“ Miroslava Miškovića i „Emisio broker“, čiji je vlasnik takođe Đurašković, 9. marta 2003. zaključili ugovor o konzorcijumu za privatizaciju PZP Beograd kako bi pobedili na tenderu, koji je, kako sumnjaju istražni organi, bio namešten. U ime „Delta M“ ugovor je potpisala direktorka te firme Ivana Veselinović.

Sumnjiv tender

Naime, glavni uslov na tenderu bio je da učesnik mora da ima poslovni prihod od najmanje 50 miliona evra u 2003. Od svih srpskih firmi taj uslov, koji nikad pre niti posle nije zahtevan za bilo koju privatizaciju putarskog preduzeća, zadovoljavao je jedino Miškovićev „Delta M“. Drugi uslov bio je da se učesnik pet godina u kontinuitetu bavi izgradnjom saobraćajnica. Ispunjavao ga je PZP Niš. Epilog je privatizacija PZP Beograd 23. juna 2005. Zanimljivo je da je na čelu Agencije za privatizaciju tada bio Miodrag Đorđević, za kog se sumnja da je pomagao Miškoviću i u spornim privatizacijama Novosti i Luke Beograd.

Formiranje konzorcijuma bilo je, izgleda, samo maska kako bi Đurašković došao do još jednog putarskog preduzeća jer „Delta“ brzo napušta konzorcijum. Na kraju je kupoprodajnu cenu platio samo PZP Niš i to tako što je to preduzeće uzelo kredit od 23 miliona evra s kamatom od tri odsto kod Miškovićeve firme „Hemslejd“. O tome svedoči ugovor, u čiji posed je došao Kurir, a koji je u ime „Hemslejda“ potpisao upravo Miroslav Mišković. Razliku između 23 miliona evra i 19 miliona evra, koliko je koštalo preduzeće, potrošili su da plate deo privatizacije PZP Kragujevac.

Međutim, nakon kupovine PZP Beograd, 14. aprila 2006. došla je na naplatu prva rata kredita uzetog od „Hemslejda“ od devet miliona evra. Đurašković navodno nije uspeo da to plati iako je kredit po ugovoru mogao da se izmiri u periodu od pet godina. Tako se na mala vrata na ime te neisplaćene prve rate u vlasništvo PZP Niš uvodi firma Marka Miškovića - „Mera investment fund BV“ sa Holandskih Antila. On na taj način dolazi do 47,59 odsto te firme, a samim tim i do vlasništva u PZP Beograd. To se dogodilo na sledeći način:

Bez javne ponude

Skupština akcionara PZP Niš, u čije ime se potpisao Milo Đurašković, tražila je od Komisije za hartije od vrednosti odobrenje da proda 47,59 odsto vlasničkog udela PZP Niš poznatom kupcu. U obrazloženju rešenja Komisije za hartije od vrednosti, kojom se ta odluka odobrava bez javne ponude, navodi se da je 24. avgusta 2006. „Mega investment fund BV Holandski Antili“, čiji je vlasnik Marko Mišković, kupio sve akcije pete emisije u ukupnoj nominalnoj vrednosti od 282.977.280,00 dinara, odnosno 262.016 komada običnih akcija po ceni od 2.801 dinar po akciji, kao i da su ispunjeni uslovi da se rešenjem odobri izdavanje navedenih hartija od vrednosti.

Gori i od zelenaša

Dve godine nakon kupovine PZP Beograd, PZP Niš isplatio je ceo kredit „Hemslejdu“ Miroslava Miškovića, ali umesto 25 miliona evra, koliko je iznosio dug s kamatom, „Hemslejd“ je dobio milion i po evra više. Ubrzo po vraćanju kredita, i „Mera investment FUND BV“ izlazi iz vlasničkog udela u PZP Niš, o čemu će Kurir narednih dana pisati.

Izvor: Kurir

Pogledajte još