Moguće da Euleks i dalje obavlja carinsku kontrolu

BRISEL, 7. septembra 2011. (Beta) - Na carinskim prelazima na severu Kosova i dalje je na snazi "vojna zona pod zaštitom Kfora i uz prisustvo Euleksa", a veoma brzo se mora videti na koji će način Beograd i Priština primeniti dogovor o carinskom pečatu Kosova i uspostavljanju slobodne trgovine, rekli su u sredu agenciji Beta izvori EU u Briselu.

Zvaničnici uključeni u delovanje Euleksa su agenciji Beta predočili da se "mandat Euleksa sprovodi kao i do sada", uz napomenu da je Kosovo "carinska teritorija u skladu s rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244".

Zamoljeni da objasne da li to znači da na graničnim i, za kosovske Srbe i Beograd, administrativnim prelazima Kosova treba da budu carinske i policijske službe u skladu s rezolucijom 1244 SB UN, koja je osnova za mandate i Euleksa i Kfora, upućeni EU funkcioneri su rekli da "to tek treba da se do kraja razjasni", ali da su "neprihvatljivi bilo kakvi jednostrani potezi".

Rekli su i da je moguće da Euleks nastavi da bude glavna carinska kontrola na prelazima Brnjak i Jarinje, "ostao tamo Kfor ili ne", uz napomenu da bi za slobodnu trgovinu mogli da se koriste i neki drugi prelazi izmedju Kosova i Srbije.

Zvaničnici u EU su istovremeno Beti potvrdili da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u utorak u Briselu predsednici Kosova Atifete Jahjagi stavila do znanja da je EU "nezadovoljna zbog jednostranih poteza na Kosovu i podvukla da to više ne sme da se dogodi".

..

Pogledajte još