Momčilo Perišić doputovao u Beograd: Presuda doprinos za Srbiju

Avion je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sleteo nešto pre 13 sati, prenosi Blic.

On je rekao da je u Hag svojevremeno otišao da bi branio dostojanstvo i čast vojske, naroda i države kojoj je pripadao.

Kako je objasnio, uspeo je da to učini zahvaljujući timu vrsnih stručnjaka i na taj način dokazao je da uporan, istrajan i pismen general može na više polja da pobedi.

"To je moj skromni doprinos da Srbija dobije mesto na međunarodnom planu koje joj i pripada i da se konačno skine anatema sa našeg naroda o kršenju međunarodnog ratnog prava", kazao je Perišić.

On je dodao da je na frontu "sa najboljim sinovima zemlje" branio čast, dostojanstvo i slobodu građana, zatim se sa demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, da bi kasnije, kako je rekao, bez ikakve kalkulacije dobrovoljno otišao u Hag.

Perišića su na aerodromu dočekali predstavnici Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom, kao i njegovi stric i brat.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je juče presudu kojom je Perišić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina koji su počinjeni u BiH i Hrvatskoj od avgusta 1993. do novembra 1995. godine i naložilo da on odmah bude pušten na slobodu.

Žalbeno veće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

Politika Vrhovnog saveta odbrane SRJ, koju je sprovodio Perišić, bila je da obimnu vojnu pomoć VRS daje za "opšti ratni napor", a ne za počinjenje konkretnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, utvrdilo je žalbeno veće.

(Blic)

Pogledajte još