Morsi osudio film o Mohamedu, ali i nasilje

KAIRO, 13. septembra 2012. (Beta-AFP) - Egipatski predsednik Mohamed Morsi osudio je u četvrtak "napade" na proroka Muhameda u filmu koji je izazvao napetost u arapskom svetu, ali je istovremeno osudio nasilje kao reakciju na njega.

"Mi, Egipćani, odbijamo svaku vrstu napada ili uvrede našeg proroka. Osudjujem i protivim se svima koji iznose uvrede na račun našeg proroka", kazao je Morsi u govoru emitovanom na državnoj televiziji.

Ali, "naš je zadatak da zaštitimo naše goste i sve koji dolaze iz inostranstva... i pozivam sve da o tome vode računa, da ne krše egipatski zakon i... da ne napadaju ambasade", dodao je.

Morsi je osudio napad na američki konzulat u Bengaziju u kojem su u utorak uveče ubijena četiri Amerikanca, uključujući ambasadora SAD.

"Odbacujemo ono što se dogodilo u Bengaziju. Svi znamo da islam ne prihvata ubistvo nevinih. Izražavanje mišljenja, slobodno protestovanje je garantovano, ali bez napada na privatno ili državno vlasništvo, diplomatske misije i ambasade", kazao je Morsi.

"Jutros sam razgovarao sa američkim predsednikom i preneo sam mu da je neophodno da se preduzmu čvrste zakonske mere protiv onih koji žele da pokvare odnose medju narodima, posebno izmedju egipatskog i američkog naroda", dodao je.

Pogledajte još