Na RTS-u nema para za honorare i markice, ali ima za besna kola i velike plate

U ovonedeljnom izdanju NIN-a generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić požalio se javnosti da televizija koja se propagira kao "vaše pravo da znate sve" neće preživeti, ako joj od ove nedelje, pa sledećih šest meseci, Vlada ne pozajmljuje po tri miliona evra mesečno. Tijanići ništa nije rekao o drugoj strani medalje koja se odnosi na javašluk kada je u pitanu raspolaganje novcem.

- Tijanić traži tri miliona evra mescečno, a šta je sa dugovima možda će uz njih biti potrebno i 17 miliona evra mesečno - kaže za Nadlanu.com glavni poverenik Sindikata "Nezavisnost" RTS-a Dragan Milanović i na naše insistiranje dodaje da su za dugove najodgovorniji Tijanić i direktori marketinga, televizije, radija.

Kao primer, on navodi ugovor sa firmom "Zmex", koja je sklopila sa RTS- om ugoovor o zakupu prostorija.

- Ovde se radi o velikoj šteti, pravu brojku ne znam da vam kažem, ali znam da oni još tu sede i blokiraju račun, a mi ne možemo da ih isteramo. Normalno je da nema para na RTS-u kada su se potpisivali štetni ugovori – tvrdi Milanović.

(old_image)

Odabrani u javnom servisu se, prema njegovim rečima, svakog meseca časte i varijabilom od 24 miliona dinara, bezmilice se koriste službeni automobili, a benzin se na pumpama plaća karticama RTS-a.

- Tu varibaliju odabrani ne moraju da primaju, a u isto vreme većina zaposlenih nije dobila mesečnu naknadu za prevoz - kaže Milanović.

Na pitanje, da protumači niži procenat naplate pretlate, koji je, prema Tijanićevim saznanjima 30 odsto na nivou Srbije, Milanović misli da na ovo pitanje najbolje može da odgovori sam Tijanić.

- Jeste kriza, ali na primer, mnogi ljudi plaćaju doprinose prosveti i zdravstvu i pored toga što nemaju decu i što im nije potreban lekar. RTS se plaća jer možete da čujete pravu informaciju, finansirnaje je najbolje uz pretplatu, a država je dužna da obezbedi zakon koji će ovo da garantuje. Samo pretplata može da garantuje nezavisnost RTS-a, a i bez pretplate nema demokratskih medija. Kako misli Tijanić da dobije tri miliona evra na mesečnom nivou, bez uticaja, onih koji daju pare, na uređivačku politiku – pita se Milanović.

Podesćamo da je direktor RTS-a rekao u intervju NIN-u da je za opstanak RTS potrebno 80 do 90 miliona evra na godišnjem nivou i naglasio da će za eventulani opsatanak ili ne opsatanak javnog servisa odgovornost snositi „onaj deo vlade i zakonodavci koji veruju da je RTS 'samo još jedna televizija' “.

Pogledajte još