Na koju će stranu Dačić, šta će odlučiti Tadić?

Ivica Dačić se, nakon parlamentarnih izbora prvo "obećao" demokratama, ali nije isključeno da koaliciju za Vladu pravi sa naprednjacima. Pogotovo nakon pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima.

Članstvo SPS-a se ne odriče starih partnera koji su sada u stranci Tomislava Nikolića.

Uostalom, ne bi bilo prvi put da jedno kaže, a drugo uradi. Prošli put, 2008, dogovarao se sa Tomom pa prišao Borisu. Šta će sada uradidi Ivica Dačić, u mnogome zavisi od odluke Demokratske stranke, odnosno, njenog viđenja - ko treba da bude premijer?

Nagađa se da demokrate insistiraju da to mesto preuzme ili Boris Tadić ili Dragan Đilas. Ukoliko tom odlukom ne bude zadovoljan, kao i mogućim rasporedom ministarskih resora, Dačić bi mogao ovog puta da se okrene Tomislavu Nikoliću. Tim pre što mnogi socijalisti više podržavaju naprednjake nego demokrate.

Istina je da su socijalisti u proteklom periodu osnažili stranku i stekli poverenje naroda, između ostalog i zbog toga što su bili u koaliciji sa DS, koja u okruženju i Evropi ima veći ugled. Ali istina je i da se članstvo SPS-a ne odriče starih partnera u stranci Tomislava Nikolića. Da je to tako potvrdio je drugi krug predsedničkih izbora u kojima Boris Tadić nije imao dovoljnu podršku.

Ko ga je izdao? Njegovi? Njihovi...to je za posebnu analizu, a Borisu Tadiću za nauk. Zbog stranke je na izbore izašao iako nije morao, a onda su građani, nezadovoljni vladajućom strankom, umesto nje, kaznili njega. Život je surov i prepun neočekivanih obrta, a takva je i politika.

Za sada čekamo potez Ivice Dačića. A ako on bude mnogo tražio na obe strane, nije isključeno da se Toma i Boris dogovore.

Kako god, u ovom trenutku zemlji je neophodna stabilna vlada i stabilna većina u parlamentu jer, teška vremena tek dolaze.

Dakle, sve je moguće.

Pogledajte još