Nastavlja se referendum na severu Kosova

KOSOVSKA MITROVICA, 15. februara 2012. (Beta) - U većinski srpskim opštinama na severu Kosova u sredu u 7.00 nastavljeno je izjašnjavanje gradjana na referendumu o tome da li priznaju kosovske institucije.

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku glasačka mesta su čuvana tokom noći, dok se u Leposaviću referendum održava samo danas i od jutros je otvoreno 33 biračka mesta na kojima će se izjašnjavati više od 11.000 upisanih birača.

Problem u ovoj podkopaoničkoj opštini je razudjenost terena, ima više od 70 sela do kojih je zbog velikog snega teško doći, pa je i komunikacija s njima otezana, kažu u Opštinskoj izbornoj komisiji gde se prati tok i regularnost glasanja.

Do zatvaranja biračkih mesta sinoć u 19 časova, u tri opštine na severu Kosova glasalo je 11.019 gradjana, ili 48 odsto od ukupnog broja birača, rekao je agenciji Beta član Opštinske izborne komisije u Zvečanu Ljubo Radović.

Radović je dodao i da nije bilo problema i neregularnosti tokom glasanja.

"Prvi preliminarni rezultati referenduma u četiri opštine na severu Kosova znaće se tokom noći, a konačni će biti poznati do 19. februara", rekao je Radović.

Državni sekretar u Ministarsvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da četiri opštine na severu mogu da procene šta je interes Srbije.

"Za interese Srbije zadužena je Vlada Srbije sa resornim ministarsvima i kada oni nešto kažu, to znači da to podržava i većina u Skupštini, a većina u Skupštini je i većina u Srbiji", kazao je Ivanović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Pogledajte još