Nikolić u Briselu: Dijalog sa Prištinom da vodi premijer

Tomislav Nikolić, koji je danas u Briselu počeo svoju prvu zvaničnu posetu u svojstvu šefa države, nije direktno rekao kakav je stav Eštonove o njegovom stavu da pregovore sa Prištinom treba da vodi budući premijer.

Razgovoru s Ketrin Ešton prisustvovao je i posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, a Nikolić je posle susreta rekao da se razgovaralo "o prošlosti, sadašnjosti, ali najviše o budućnosti".

U izjavi novinarima posle susreta sa Eštonovom, Tomislav Nikolić je rekao da misli da ju je u iskrenom razgovoru ubedio da za Srbiju nema bolje budućnosti od Evropske unije, prenose agencije.

"Trebalo bi što pre formirati vladu u Beogradu jer nam ističe dragoceno vreme", rekao je predsednik Srbije.

Povodom dogovora vođenih ranije sa predstavnicima Prištine, Nikolić je Eštonovoj rekao da je često sa obe strane bilo različitog tumačenja i da je zato vrlo važno da on kao predsednik konačno bude upoznat sa implementacijom dogovora.

Dogovor sa Prištinom - šta je istina?
"Kad državni činovnici razgovaraju, nemaju nikakvu odgovornost i različito tumače dogovore od svojih sagovornika".

Predsednik Srbije je naglasio da bi sve strane trebalo da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih akcija, kako bi građani na Kosovu živeli bezbedno.

Nikolić je u razgovoru sa Ketrin Ešton rekao da bi EU trebalo da obrati više pažnje na težak život građana Srbije i veliku nezaposlenost.

Osim sa Eštonovom, Nikolić danas u Briselu razgovara i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom.

Pogledajte još