Nova vlada SNS-SPS-URS, Dačić premijer?

"Politika" piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da je lider SPS Ivica Dačić "prelomio” i da ta stranka ulazi u vladu sa SNS i URS, kao i da će nova parlamentarna većina imati 131 poslanika, ali da je moguće da će im se pridružiti još neka od manjih partija.

List prenosi da bi nova vlada trebalo da ima 12 resora i 13 članova i da je dogovor postignut i oko raspodele većine resora.

Prema saznanjima "Politike", Dačić bi bio premijer i zadržao bi funkciju ministra unutrašnjih poslova, vršilac dužnosti lidera naprednjaka Aleksandar Vučić bio bi potpredsednik vlade i ministar za evropske integracije, dok bi drugi potpredsednik vlade bio lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

Lider URS Mlađan Dinkić, kako prenosi "Politika", vodio bi resor privrede, regionalnog razvoja i rada, dok bi potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković dobila Ministarstvo finansija.

Potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović, prema tim informacijama, treba da bude na čelu Ministarstva zdravlja, socijalne zaštite i porodice, dok će predsednik Nove Srbije Velimir Ilić preuzeti resor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na čelo Ministarstva spoljnih poslova trebalo bi da dođe potpredsednica URS-a Suzana Grubješić, dok je funkcioner SNS Borislav Pelević navodno novi ministar odbrane, piše "Politika".

List prenosi i da potpredsednici SPS Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović ostaju na starim funkcijama - Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva prosvete.

S druge strane, "Blic" prenosi, pozivajući se takođe na neimenovane izvore, da je SNS insistirala kod SPS-a da njima pripadnu resori vezani za odnose sa međunarodnom zajednicom, i da bi u slučaju da vladu formiraju SNS, SPS i URS unutrašnja politika bila prepuštena socijalistima i URS.

"Sva životna pitanja i finansije bile bi na SPS i URS a to znači i mnogo veću odgovornost",
naveo je sagovornik "Blica".

I "Pres" u sutrašnjem izdanju prenosi da je Dačić odlučio da prihvati ponudu naprednjaka da bude premijer u vladi SNS-SPS i URS. Velimir Ilić tvrdi da će se nova koalicija objaviti u ponedeljak, dok
Izvori "Presa" navode da su socijalisti, osim mesta premijera i ministra unutrašnjih poslova, u naprednjačkoj vladi zadržali i sve resore, dok će Mlađan Dinkić dobiti ekonomske resore.

Ostalo je, kako piše list, da Vučić odluči da li će biti potpredsednik vlade za evrointegracije, koje je DS nudio Čedomiru Jovanoviću.

Izvor "Presa" iz SNS je naveo da se "i dalje čeka SPS" i da imaju 50 odsto šansi da naprave vladu.

"Vučić jeste u stalnom kontaktu sa Dačićem, ali dosad od njega nismo dobili određen odgovor. Svaki put u svakom razgovoru ostavlja sve opcije otvorene, nije određen u dogovoru i odgovoru. Verujemo da je takav i u razgovorima sa DS-om. Zato smo oprezni i dok sam javno ne izađe i ne kaže da ulazi u vladu sa nama, nećemo komentarisati pregovore", navodi izvor "Presa" iz SNS-a.

Tanjug

Pogledajte još