Od ponoći izborna tišina

Stranke i koalicije imaju za kampanju još jedan dan, jer će u ponoć početi izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 6. maja, u 20 sati.

Tokom izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u nedelju, od sedam do 20 sati dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi predizborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ako ta odredba ne bude poštovana, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje ponavlja.

U Srbiji se 6. maja održavaju predsednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Za ulazak u parlament boriće se 18 izbornih lista a na predsedničkim izborima 12 kandidata.
Predsednički kandidati su: Tomislav Nikolić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Ivica Dačić, Jadranka Šešelj, Zoran Stanković, Vojislav Koštunica, Zoran Dragišić, Muarem Zukorlić, Vladan Glišić, Ištvan Pastor i Danica Grujičić

Pogledajte još