Palo poslednje Gadafijevo utočište

Dopisnici na licu mesta javljaju da su borbe počele u jutarnjim satima i da su trajale 90 minuta.

Nakon borbe, vojska novog libijskog režima počela je pretres kuća i zgrada u kojem je uhapšeno najmanje 16 Gadafijevih boraca i zaplenjena velika količina oružja i municije.

Skoro dva meseca nakon zauzimanja Tripolija i najvećeg dela zemlje, Gadafijeve pristalice su u pojednim mestima jak otpor, zbog čega vođe nove libijskog režima nisu do sada mogle da proglase potupnu pobedu.

Ranije ove nedelje palo je pro-Gadafijevo uporište Bani Valid, a u utorak, bivši pobunjenici su saopštili da su u poslednjem uporištu, Širitu, suzbili Gadafijeve pristalice na prostor od oko 700 kvadratnih metara.

Pomoćnik ministra odbrane juče je saopštio da postoje sumnje da se Gadafijev sin Muatasim krije u Sirtu, međutim, on danas nije pronađen u tom gradu.

Nije sigurno da li će Gadafijeve pristalice, koji su uspeli da pobegnu, nastaviti borbu koristeći velike količne oružja za koje se veruje da je Gadafi ostavio u skloništima u udaljenoj južnoj pustinji.

Vršilac dužnosti premijera Libije Mahmud Džibril je juče izjavio da se veruje da svrgnuti libijski vođa Muamar Gadafi može iskoristiti prijateljske odnose sa susednim zemljama i regrutovati vojsku koja bi mu pomogla da se vrati na vlast.

"Izveštaji pokazuju da je 68 vozila sa po osam boraca prešlo iz Libije u Mali, i da se Gadafi krije u južnoj pustinji"
, saopštio je Džibril novinarima.

U saopštenju, Džibril je rekao i da je Gadafi napravio dogovor sa plemenom Hamada koje će poslati 12 000 svojih boraca u Libiju.

Za razliku od Sadama Huseina, Muamar Gadafi nema dobro organizovanu političku partiju kojom bi mogao da povede pobunu.

Gadafi se od svog pada sa vlasti nalazi u bekstvu. Izdao je nekoliko snimljenih poruka kojima je pokušao da okupi pristalice. Libijske vlasti smatraju da se on krije u jugoistočnoj pustinji, u blizini
granice sa Nigerijom i Alžirom.

SIRT, LIBIJA 20. oktobra 2011. (Beta-AP)

Pogledajte još