Pet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije

Manifestacije počinju 15. februara svečanom akademijom koja se pod pokroviteljstvom premijera Kosova Hašima Tačija održava povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti i 40. godišnjice Univerziteta u Prištini.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga 16. februara u 18 časova organizuje prijem povodom dana nezavisnosti Kosova posle ćega će biti održan koncert Filharmonije Kosova.

Kosovo je 17. februara 2008. jednostrano je samoproglasila nezavisnost od Srbije. Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta, za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 poslanika. Tu odluku je Vlada Srbije još iste večeri poništila kao protivpravni akt privremenih organa u Prištini, a potom sazvala vanrednu sednicu Skupštine Srbije povodom jednostranog proglašenje nezavisnosti Kosova. Sednica je održana 18. februara na kojoj je 225 poslanika glasalo za potvrdu odluke Vlade o poništenju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Nije bilo uzdržanih ni glasova protiv, iako su poslanici LDP-a odbili da učestvuju u glasanju.

U nedelju, 17. februara, počinje obilazak istorijskih znamenja i grobalja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i groba bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

U 12 časova u centru Prištine biće održan defile pripadnika Bezbednosnih snaga i Policije Kosova. U 15 časova biće održana svečhana sednica kosovskog parlamenta.

Pored tih svečanosti, od 15. do 17, februara biće održane mnogobrojne kulturne manifestacije, dok će 16. februara biti održan "Turnir nezavisnosti", na kojem će učestvovati sportisti iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Veterani OVK najavili su da neće ucestvovati u zvaničnim manifestacijama jer ima nije dozvoljeno da marširaju uz pripadnike BSK. Oni su kazali da iza takve odluke kosovskih vlasti stoji medjunarodni faktor.

Beta

Pogledajte još