Potpisan sporazum SNS, SPS i URS

Sporazum ima 13 strana, ne sadrži personalna rešenja, a potpisali su ga lideri SNS, SPS, PUPS i URS Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Mlađan Dinkić. Te stranke, koje će činiti novu vladu Srbije, u Skupštini Srbije imaju ukupno 131 poslanika:

SNS: 73 poslanika, SPS-PUPS-JS: 44 i URS: 14 poslanika

O Kosmetu:

Nova vlada će se, ističe se u sporazumu, zalagati za ubrazanje evropskih integracije i rešavanje problema Kosova i Metohije.


Mandatar Ivica Dačić i Aleksandar Vučić su na konferenciji za novinare istakli da će prioritet nove vlade biti borba protiv kriminala i korupcije.

Dačić je rekao da potpisani sporazum nije "sporazum o novoj vladi nego sporazum za jaku i ekonomski razvijenu Srbiju koja će štititi svoje nacionalne interese i biti država socijalne pravde".

Mandatar je najavio da će nova vlada biti formirana veoma brzo i da bi 23. jula trebalo da bude nastavljena konstitutivna sednica Skupštine koja bi trebalo da donese Zakon o vladi, nakon čega bi trebalo da bude izabrana i vlada.

Dačić je najavio da će kao mandatar razgovarati i sa strankama nacionalnih manjina jer je bitno da one čuju program i ciljeve nove vlade, bez obzira da li će u njoj učestvovati.

U sporazumu i sloboda medija

Osnovne oblasti sporazuma su državna politika, ekonomska i socijalna politika, pravna država i vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala, reforma državne uprave, profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima, decentralizacija i regionalni razvoj, zdravstvo, obrazovanja i nauka i sloboda medija.

O penzionerima:

Aleksandar Vučić  je zahvalio PUPS-u jer je ta stranka u sporazum unela novinu da svih 400.000 penzionera u Srbiju čija je penzija manja od 15.000 dinara dobiju 13. penziju, a ne kao što je bilo do sada samo u Beogradu.

Pogledajte još