Pregovori određuju pobednika na izborima u Srbiji

"Prisustvujemo vrlo dramatičnoj završnici u Briselu čiji ishod neće biti poznat do kraja, a od čega zavisi da li će Srbija u februaru dobiti preporuku za kandidaturu. Od toga će zavisiti ko će pobediti na narednim izborima u Srbiji i šta će se događati u Srbiji, na Zapadnom balkanu u narednim godinama", kazao je Simić pred otvaranje konferencije "Srbija i EU - Kraj početka" u Beogradu.

Simić je ocenio da uspeh pregovora u Briselu zavisi od Prištine, koja će, kako je kazao, "sada pokušati da pritisne Srbiju".

"U ovom trenutku možda najviše zavisi od Prištine jer Priština ovo doživljava kao 'sad ili nikad'. Drugim rečima, ili će sad uspeti da pritisne Srbiju blokirajući njenu kandidaturu i da izvuče najpovoljnije, ako ne priznanje, onda najpovoljniju fusnotu pod kojom će Kosovo nastupati na međunarodnim skupovima", kazao je Simić.

Bivši ambasador Srbije u Parizu rekao je i da su pregovori Beograda i Prištine test za diplomatiju EU.

"Ako uspe to će biti uspeh ne samo za Beograd i Prištinu, već i za EU. U suprotnom to bi bio neuspeh i za Beograd i Prištinu, a pre svega za Brisel, a na potezu bi onda bili Vašington i Moskva kao toliko puta do sada u jugoslovenskoj krizi" kazao je.

BEOGRAD, 23. februara 2012. (Beta)

Pogledajte još