Proizvođači u znak protesta prosuli stotine litara mleka ispred vlade Vojvodine

Organizacija koja se predstavila kao Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine pozvala je u subotu građane na današnji protest, a od toga se ogradila Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, koja je navodne organizatore protesta, nazvala "fantomskom" organizacijom, javljaju agencije.

Neki od prisutnih građana kazali su novinarima da su na protest došli na poziv lokalnih odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Okupljeni građani su rekli da su došli da zaštite svoju proizvodnju i optužili Vladu Vojvodine da je svojim izjavama nanela nemerljive štete primarnim proizvođačima.

Oni su upućivali uvredljive poruke na račun vojvođanskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića i pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

"Oni nas uništavaju sa svojim izjavama. Moje krave su zdrave i sve srpske krave su zdrave", rekao je proizvođač iz Titela Milovan Trivunović.

Ješić je okupljenima poručio da će Vlada Vojvodine učiniti sve da pomogne malim proizvođačima i istakao da Vlada Vojvodine nije uzrok problema.

"Uzrok problema su oni isti koji su meni nudili pare, pa su ih očigledno dali nekom drugom i sada je taj drugi uzrok problema", rekao Ješić i pozvao proizvođače na razgovor u Vladu Vojvodine.

Na pitanje ko je konkretno vršio pritiska na njega, on je odgovorio investicioni fond Salford.

Ispred zgrade Vlade Vojvodine tokom protesta bila su parkirana i četiri traktora, a skup je obezbeđivala policija.

Pokrajinski odbor DS saopštio je da je današnji protest "nepostojeće asocijacije" proizvođača mleka ispred zgrade Vlade Vojvodine "čista politička manipulacija u režiji SNS i zloupotreba koja neće zaštititi građane i proizvođače".

"Vlada Srbije pokušava da zataška kvalitet mleka političkim manipulacijama", navodi se u saopštenju Pokrajinskog odbora DS i dodaje da je iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine demantovano da su oni organizovali današnji protest.

To je još jedan dokaz da "SNS pokušava da zataška aferu političkim napadima i ilustruje koliko je republička vlada nemoćna da vodi državu i zaštiti građane”, ističe vojvođanski odbor demokrata i dodaje da "Vlada Srbije panično traži krivca", dok se sve druge vlade u regionu bore sa problemom i trude se da zaštite proizvođače mleka i stočne hrane.

Ističući da je kriza sa mlekom teško pogodila građane naše zemlje kao i kredibilitet institucija i pojedinaca u lancu proizvodnje, kontrole i trgovine tom životnom namirnicom, Pokrajinski odbor DS napominje da je Vlada Vojvodine iznela podatke o kvalitetu mleka, a potom ponudila konkretna rešenja koja bi brzo otklonila posledice i zaštitila građane i proizvođače.

"Za to vreme republička vlada zataškava rezultate, pa nakon tvrdnje da je mleko ispravno, povukla većinu sa tržišta", a nova informacija ministra poljoprivrede (Gorana) Kneževića je da je mleko ispravno a da će naredne nedelje "biti potpuno ispravno", navodi se u saopštenju.

"Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović nas je obavestila da sami odlučimo da li da konzumiramo mleko ili ne, čime je zvanično obelodanila da je Vlada potpuno nesposobna da vodi institucije u interesu građana”, smatraju demokrate.

DS, kako se dodaje u saopštenju, neće dozvoliti da se ovom temom manipuliše niti da se stiču jeftini politički poeni u jeku kampanje za izbor poslanika u Skupštini AP Vojvodine.

B92, Tanjug, Beta

Pogledajte još