Sednica DS: Dušan Petrović isključen iz stranke, odluka o Vuku Jeremića odložena

Petrović je uoči sednice rekao novinarima da je zahtev da on bude isključen iz stranke zbog odbijanja da vrati poslanički mandat, koji je izneo lider DS Dragan Đilas, potpuno neutemeljen u pravnom sistemu Srbije.

"Đilasov predlog da budem isključen iz stranke i odluka Glavnog odbora su suprotni Zakonu o izboru narodnih poslanika i Ustavu i to ću i izneti na sednici Izvršnog odbora zajedno sa svojim pravnim timom", rekao je Petrović.

Pročitaj: Vuk Jeremić: Gusti oblaci su se nadvili nad DS-om

Petrović, koji je u sedište DS stigao nešto pre 17 sati sa svojim pravnim timom, ocenio je da je reč o političkom procesu i da Đilas hoće da ukloni iz DS sve ljude koji bi za njega mogli da budu opasni u trenutku kada se otvori pitanje uspešnosti rukovođenja strankom.

On je naveo da će njegov pravni tim, koji čine Nebojša Zelenović, MIodrag Ćirić i Boško Ristić, pred Izvršnim odborom obrazložiti pravni deo i ono što Petrović ima da kaže u vezi sa zahtevom da bude izbačen iz stranke.

Na pitanje da li će članovi tima, koji su i poslanici u skupštini, činiti njegov novi poslanički klub, Petrović je odgovorio da je to njegov pravni tim.

Upitan da li očekuje podršku članova Izvršnog odbora on je rekao da očekuje da će svako glasati po svojoj savesti "i na taj način upisati sebe u istoriju".
Pročitaj: Đilas ubeđuje Jermića da vrati poslanički mandat
Jeremić se, prethodno, oko 14 časova sastao sa Đilasom u sedištu DS u Krunskoj, a posle sastanka kratko rekao da je sadržaj tih razgovora unutrašnje pitanje stranke i da ne bi bilo primereno da ga deli sa javnošću.

"Danas mi je uručen poziv za izjašnjavanje pred Izvršnim odborom, taj ću poziv proučiti i nemam nikakav problem da poštujem proceduru", rekao je Jeremić, koji nije želeo da kaže da li će prisustvovati sednici Izvršnog odbora.

Izvršni odbor bi mogao posegnuti i za merom isključenja iz stranke, a ukoliko se to dogodi, isključeni se na odluku mogu žaliti Statutarnoj komisiji.

Izvor: B92

Pogledajte još