Šešelj iznosi završnu reč u Hagu

Lider radikala  je rekao da tužilaštvo nije dokazalo nijednu optužbu i da je proces protiv njega gori od Nirnberškog suđenja Hitlerovim generalima.

Završnu reč tužilaštva i zahtev da bude kažnjen sa 28 godina zatvora nazvao je "gomilom gluposti".

"Vašoj presudi i završnoj reči tužilaštva ljudi će se smejati, ali će ostati transkripti ove sramote i zbog toga je vredelo živeti", rekao je Šešelj.

Osporavanjem navoda svedoka Tužilaštva, Vojislav Šešelj nastavio je iznošenje završne reči pred Haškim tribunalom. Rekao je da u Hrtkovcima 1992. godine nije bilo proterivanja Hrvata, za šta ga tereti optužnica.

"Ne može biti krivičnog dela progona ako nije bilo oružanog sukoba, a u Vojvodini ga nije bilo", rekao je Šešelj, a prenosi RTS.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007. godine, što znači da je on u pritvoru već 9 godina, a da suđenje traje već petu godinu.

"Da li može biti progon ako se nekom ne svidi moj govor? Ja bih vas (obraća se sudijama) rado progonio kad bih imao neku vlast. Ali, ove moje reči ne mogu biti progon. Mogu da vam pokvare ručak, ali u suštini ne mogu vam ništa. Ne može iznošenje mišljenja predstavljati krivično delo", tvrdio je Šešelj.

Govoreći o svedocima koje je Tužilaštvo izvelo pred Sud, Šešelj je rekao: "Tužilaštvo s lažnim svedocima ništa nije postiglo što bi dokazalo moju eventualnu krivicu i odgovornost. Ono je tim lažnim svedocima samo doprinelo da se dodatno u provaliju surva bilo kakav pravni, politički i moralni integrit Haškog tribunal".

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine za ratne zločine na području Hrvatske, BiH i Vojvodine, a on se dobrovoljno predao u februaru iste godine.


Pogledajte još