Spoljna politika Fransoa Olanda

PARIZ, 3. maja 2012. (Beta-AP) - Kandidat levice za predsednika Francuske Fransoa Oland, ako je verovati anketama, uskoro će doći na čelo jednog od najznačajnih činilaca u medjunarodnoj politici, iako praktično nema iskustva u spoljnoj politici.

Medju Olandovim spoljnopolitičkim prioritetima je evropska dužnička kriza, ali bi medju prvim stvarima mogao poručiti američkom predsedniku Baraku Obami da će Francuska ubrzati povlačenje svojih trupa iz Avganistana, ocenjuje agencija AP.

Bez obzira ko u nedelju 6. maja pobedi u drugom krugu francuskih predsedničkih izbora, njegove odluke će biti značajne, izmedju ostalog, i za iranski nuklearni program, represiju u Siriji i borbu protiv terorizma i pirata u Africi.

Aktuelni predsednik konzervativac Nikola Sarkozi, koji mesecima unazad zaostaje za Olandom u anketama, smatra se najizrazitijim proameričkim liderom zemlje u poslednjih 50 godina - bio je uz Vašingtonu po pitanju Irana i Sirije, povećao broj francuskih vojnika u Avganistanu i odigrao veliku ulogu u svrgavanju režima Moamera Gadafija.

Pogledajte još