Srbi strahuju dok Albanci slave pet godina od samoproglašene nezavisnosti Kosova

Danas će biti održane kulturne i sportske aktivnosti, a popodne će Jahjaga organizovati prijem za domaće i međunarodne zvanice, nakon čega će kosovska filharmonija izvesti svečani koncert.

Sutra na dan samoproglašene nezavisnosti, u 12 časova, na Trgu Majka Tereza u Prištini, biće organizovana parada, defile pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova, a potom će biti održana svečana sednica kosovske skupštine.

S druge strane, u sredinama gde žive Srbi i dalje vladaju strah i neizvesnost. Pregovori Beograda i Prištine dodatno plaše srpsku zajednicu, čija većina ne želi ukidanje institucija i prisustva Srbije na tom prostoru.

Bez perspektive i svakodnevnih tenzija sa ograničenom slobodom kretanja tako danas svoj život opisuju Srbi na KiM. Predstavnici srpkih i kosovskih institucija u Gračanici kažu da Srbi nakon nezavisnosti Kosova tragaju za svojim identitetom.

Od jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane Albanaca nije se mnogo šta promenilo. Srbi žive u neizvesnosti, očima uprtim ka Beogradu i ishodu dijaloga.

Nakon proglašenja nezavisnosti, na Kosovu su formirane četiri opštine po Ahtisarijevom planu u kojima su Srbi većinski žitelji.

Institucije Vlade Srbije su svedene na minimum. Nadležnost su preuzele nove opštine u kojima Beograd još ne vidi partnera i preko njih svoje prisustvo u pokrajini.

Za presednika opštine Gračanica Bojana Stojanovica, institucije čije se formiranje najavljuje već postoje. On kaže da Beograd takvom politikom prikriva istinu.

Najave zamene paralelnih institucija novim ne iznenađuje zaposlene u srpskim institucijama.

Dok su Srbi u neizvesnosti oko budućeg statusa, za albanski narod Kosovo je suverena i nezavisna država. Godišnjica nezavisnosti obeležava se svečano nizom manifestacija.

Izvor: Tanjug/B92

Pogledajte još