Srbija: Aflatoksina u mleku toliko da Nemci ne mogu da izmere

Pokrajnski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je na konferenciji za novinare da je svih 25 uzoraka poslatih laboratoriji u Baden-Virtembergu, u analizi po Eliza metodi, imalo više od 0,08 mikrogarama aflatokisna po kilogramu, što je maksimalna vrednost koju mogu da izmere u toj laboratoriji.

"Oni su nam saopštili da ne mogu da mere koncentracije veće od 0,08 mikrograma po kilogramu jer su im instrumenti bazdareni na prisustvo aflatoksina od 0,01 do 0,08 mikrograma", rekao je Bugarski.

On je precizirao da je devet uzoraka mleka uzeto sa rafova vojvođanskih prodavnica 20. februara, a preostalih 16 uzeto je 25. februara, što znači nakon naredbe o povlačenju mleka sa prisustvom aflatoskina većim od 0,05 mikrograma.

"Prepustio bih nadležnim državnim organima da utvrde nečiju eventualnu odgovornost zbog toga. Smatram da je to ozbiljno ugrožavanje javnog zdravlja", rekao je Bugarski i pozvao državu da preduzme odgovarajuće mere.

Bugarski je rekao da su rezultati analize rađene u referentnoj laboratoriji u okolini Minhena ukazali da je u svih 19 uzoraka mleka uzetih 20. februara prisustvo aflatoksina od 0,1 od 0,12 mikrograma po kilogramu.

On je najavio da će rezultati analiza ove laboratorije rađene po drugoj, takozvanog HPLC metodi, biti gotovi za nekoliko dana, ali da očekuje da oni neće mnogo odstupati od danas dobijenih rezltata.

Bugarski je rekao da Vlada Vojvodine smatra da odluka Vlade Srbije da dozvoli deset puta veće prisustvo aflatoksina u mleku od standarda Evropske unije nije rešenje problema, jer je jedini način za rešenje problema kontinuirana pomoć države proizvođačima mleka da dostignu evropski kvalitet.

"Srbija je sada jedina zemlja u Evropi sa dozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu mleka, što predstavlja potencijalni problem, jer svo kontaminirano mleko sada može da stigne na naše tržište, što je mnogo opasnije po poljoprivrednike, jer će mleko postati jeftinije", ocenio je Bugarski.

On je rekao da Vlada Vojvodine zahteva od Vlade Srbije da zaštiti domaće tržište od kontaminiranog mleka iz okruženja i da na mleku u trgovinama jasno naznači proizvode koji imaju veću koncentraciju aflatoksina u odnosu na Direktivu EU o dozvoljenom prisustvu mikotoksina.

Uz opasku da je poenta dostizanje prehrambenih standarda koji vladaju u EU, kako bi mleko iz Srbije bilo bolje i kvalitetnije nego u zemljama u okruženju, Bugarski je najavio da će Vlada Vojvodine učiniti sve da pomogne proizvođačima u Pokrajini da dostignu evropske standarde kvaliteta mleka.

"Drastična promena pravilnika o mleku nije samo pitanje poljoprivrede, nego i evrointegracija Srbije, jer sve što je u prethodnom periodu uradio Aleksandar Vučić (podpredsednik Vlade), ministar poljoprivrede Goran Knežević bi ovim potezom mogao dovesti pod znak pitanja", rekao je Bugarski.

Beta

Pogledajte još