Srbija ostaje bez policije?

Zbog ove afere na svojim sadašnjim funkcijama neće ostati direktor policije Milorad Veljović, ali ni načelnici najvažnijih uprava u MUP-u, saznaje "Blic".

Očekuje se da će prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić predložiti da se zameni čitav glavnokomandujući kadar u srpskoj policiji u obraćanju javnosti do kraja nedelje, dok će se o konkretnom načinu smene dogovoriti s premijerom i ministrom policije Ivicom Dačićem.

- Predstojeći konkurs za izbora direktora policije, koji će najverovatnije biti raspisan na današnjoj sednici Vlade, biće iskorišćen za smenu čitavog vrha MUP Srbije. Vučić i Dačić su već postigli saglasnost da Milorad Veljović više ne može da ostane na ovoj funkciji, a novi direktor policije koji će biti izabran posle konkursa postaviće potpuno novu garnituru u MUP - otkriva za „Blic” izvor iz državnog vrha.

Goniće se konkretni počinioci

Prema njegovim rečima, ovakav epilog ne znači da će se odustati od potrage za konkretnim počiniocima koji su umešanu u ovu aferu.

- Činjenica je da je prisluškivanja bilo, a istraga Unutrašnje kontrole MUP utvrdiće na koji je način to rađeno, odnosno da li je to neko zvanično naložio, ili je rađeno mimo procedure. Istraga će utvrditi i konkretna imena umešanih u prisluškivanje najviših državnih funkcionera, kao i ko je od njih to tražio, da li neko iz samog MUP-a ili neke van policije - navodi naš sagovornik.

Inače, pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu ministra policije Ivice Dačića, juče su započeli kontrolu prisluškivanja telefona u MUP-u Srbije, saznaje „Blic”, jer su brojna odeljenja policije prisluškivala bez kontrole. Kontrola je počela u Upravi kriminalističke policije, a zatim i u svim jedinicama MUP-a koje imaju mogućnost da nalože prisluškivanje telefona ili uzimanje listinga poziva.

(old_image)

- Kontrolišu se evidencije, načini na koji se odobravaju nalozi, radio-veze, onlajn komunikacija sa Telekomom preko koga se uzimaju listinzi - kaže za „Blic” izvor iz MUP-a Srbije.

Šokantni rezultati

On kaže da prvi rezultati jesu šokantni jer je utvrđeno da evidencije koje bi trebalo da se vode po strogim pravilima službe uopšte nisu tako uredne.

- Očigledno da u ovom segmentu rada policije nije postojao red. Radilo se van pravila, što je naravno ostavljalo mogućnost za zloupotrebe. Pitanje je da li je tih zloupotreba bilo, kao i da li će one sada moći da se otkriju. Najveći problem jesu moguće zloupotrebe oko uzimanja listinga, njih policija po zakonu može da uzme i bez naloga sudije ili tužioca, naravno samo u slučajevima kada se razotkriva krivično delo i kada razrešenje krivičnog dela zahteva hitnost u radu policije - kaže izvor „Blica”.

Pogledajte još