Strani mediji o pobedi Tomislava Nikolića: VIDEO

Naviknuti da Tomislava Nikolića zovu nacionalistom koji je sarađivao sa Slobodanom Miloševićem, strani mediji su i sa ovih izbora koristili tu terminologiju ali su, u svojim izveštajima, pre svega ukazivali na rezultat koji je u suprotnosti sa prognozama agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Odmah zatim, strane agencije su prenosile obećanje novoizabranog predsednika Tomislava Nikolića da neće skrenuti sa evropskog puta.

Agencija AP navodi da je Nikolićev populizam je naišao na odziv birača, koji su reagovali na njegovu kritiku socijalne nepravde i korupcije u Srbiji i na obećanja o novim radnim mestima, finansijskoj bezbednosti i miljardama dolara stranih ulaganja, navela je američka agencija.

Nemački Špigl navodi da je "Nikolićeva pobeda došla je iznenada", i ukazuje na to da je "nisko učešće građana na izborima koristilo Nikoliću".

Rojters navodi da je Nikolić bio "ultranacionalistički saveznik" Slobodana Miloševića u vreme kada je NATO bombardovao Srbiju 1999, ali da je posle izgubljenih izbora 2008. pokušao sebe da prikaže kao proevropskog konzervativca.

Pobeda Nikolića bi potencijalno mogla da podeli vlast u Srbiji gde se očekuje da će Tadićeva Demokratska stranka ponovo voditi vladu u koaliciji posle parlamentarnih izbora 6. maja, ocenjuje Rojters.

Francuska agencija AFP navodi da se populista Nikolić preobratio u proevropskog političara pošto je dugo osporavao takvu opciju. Ta agencija navodi da se Nikolićeva stranka uoči drugog kruga "povezala s antievropski orijentisanom strankom" Vojislava Koštunice, što su njegovi protivnici pokušali da iskoriste da ga diskvalifikuju.

AFP je odmah preneo i Nikolićevo obraćanje posle proglašavanja pobede u kojem je istakao da će Srbija ostati na evropskom putu.

Ruski mediji su preneli rezultat izbora kao i prvo obraćanje novog predsednika, ističući privrženost evropskom putu. Ruski mediji su naveli da su izbori bili pošteni i da je Boris Tadić čestitao svom rivalu na pobedi.

Hrvatski mediji su prenosili rezultate, izjave, prve čestitke Tadića kao i obraćanje Nikolića. Preneli su da novi predsednik ima nameru da sarađuje sa Hrvatskom.

Hrvatski novinari u Beogradu su tokom izborne noći Tomislava Nikolića pitali kakav će biti njegov odnos prema Hrvatskoj: "Rođen sam u Šumadiji i Hrvatska mi nikada nije nanela zlo", rekao je Nikolić

Reakcija zvanične Hrvatske tokom izborne noći nije bilo.

BiH i Crna Gora takođe su kao udarne vesti isticale pobedu Tomislava Nikolića na izborima. Osim rezultata, prenosili su Tadićevu čestitku protivkandidatu, kao i Nikolićevo prvo obraćanje javnosti u kome obećava prijateljske odnose sa susedima.

Pogledajte još