Svi odgovorni za slučaj smrti štićenika

BEOGRAD - Porfirije je za RTS rekao da je šokiran kako je uopšte posle nasilničkog delovanja snimljenog u centru za odvikavanje u Crnoj Reci Peranović imao mogućnost da vrši svešteničku dužnost i da se bavi opet istim poslom.

Štićenik je preminuo od gušenja nakon zadobijenih između 50 i sto udaraca, pišu Novosti. Osumnjičeni Peranović danas pred sudom.

"Ako se pokaže da je tačno i da je ubio zasigurno mora biti lišen crkvenog čina i više od toga.

Ja ne mogu da predjudiciram šta će biti kasnije, pretpostavljam da još neko mora biti pozvan na odgovornost, ne mogu da kažem konkretno ko, ali neko ko je morao da ima na umu o čemu se radi", rekao je Profirije.

Obdukcija tela Nebojše Zarupca (39):
Nakon brutalnog prebijanja drvenom motkom, štićeniku je pozlilo, zbog čega se ugušio.

Naveo je da je od episkopa raško-prizrenskog Artemija bilo zatraženo da se Peranović raščini, ali da je pokrenut proces protiv Artemija i postupak njegovo raščinjavanje i da se u svemu tome desilo da se "provuče slučaj Peranovića".

Episkop šabački Lavrentije od danas je zabranio sveštenodejstvo Branislavu Peranoviću.

U današnjem izdanju "Pres" navodi da je Peranović jedan sat tukao Zarupca i navodi izjavu jednog od štićenika centra, koji tvrdi da je čuo jauke iz pomoćne kuće.

Svi slušali vapaje za pomoć, niko nije smeo da mrdne:
"Stigao sam u centar po podne, dežurni radnici su mi dali da jedem, pokazali mi sobu i dali da popijem sedativ. Zaspao sam čvrsto, a onda sam čuo stravičnu buku. Pitao sam cimera o čemu se radi, a on mi je rekao da tuku jednog štićenika. Gruvalo je sa svih strana od udaraca, slušao sam lomljavu i vapaje za pomoć. Onda je nastao muk, pa su se malo kasnije čule sirene Hitne pomoći i policije. Svi su se uznemirili, ali nismo smeli ni da pisnemo zbog straha", rekao je Ljubodrag Njagojev (25) .

On je dodao da su štićenici za tragediju saznali tek ujutru, a da je veća grupa, u kojoj je bio i on, odmah napustila centar.

(RTS, Beta, Novosti, Blic, Pres)

Pogledajte još