Tadić odlučio - ostavka i predsednički izbori 6. maja?

Kako navodi B92, predsednik Tadić je odlučio da skrati svoj mandat, a predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović će, po funkciji preuzeti dužnosti predsednika i raspisati vanredne predsedničke izbore.

Boris Tadić je obavestio članove stranke da misli da da je najbolje za građane da glasaju ove godine samo u maju, a ne dva puta jer će se tako uštedeti i i državni novac.

Takav potez i takvo objašnjenje za još jedan (treći) predsednički mandat, mnogi analitičari su i ranije predviđali, objašnjavajući da je kandidatura Borisa Tadića dobra i za Demokratsku stranku.

Po Ustavu, predsednik može da se kandiduje dva puta zaredom, osim u slučaju da pre vremena podnese ostavku i ne ispuni ceo mandat.

Mandat pet godina
Predsednik Republike Srbije bira se na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim i ličnim glasanjem. Bira se na pet godina.Cela teritorija Srbije, zajedno sa biračkim mestima u inostranstvu, je jedna izborna jedinica.

Kandidati:

Za sada su svoju kandidaturu najavili lider SNS Tomislav Nikolić i lider koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić.

Osim njih dvojice, kandidovaće se i Ištvan Pastor, lider SVM. URS je pominjao kandidaturu Milana Panića, a za Čedomir Jovanović je predložen ispred koalicije "Preokret". Kandidat SRS biće Aleksandar Martinović.

Prvi višestranački predsednički izbori 1990:

Prvi direktni, višestranački izbori za predsednika Republike Srbije održani su 9. decembra. Pravo glasa je imalo 7.033.610 građana upisanih u birački spisak. Na izbore je izašlo njih 5.029.123 (71,50%).

Za položaj predsednika Srbije nadmetalo se rekordnih 32 kandidata. Ubedljivu pobedu odneo je Slobodan Milošević, lider SPS i predsednik srpskog državnog Predsedništva osvojivši 3.285.799 glasova, odnosno 65,34 posto. Drugi je bio Vuk Drašković sa 824.674 glasova (16,40%).

Pogledajte još