Tadić raspisao parlamentarne izbore za 6. maj

Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika, novina je to da je ukinuta blanko-ostavka poslanika, a uvedeno je pravilo da najmanje trećina kandidata na izbornoj listi moraju biti žene.

Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji će kandidati za poslanike ući u parlament, jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste, počev od prvog na listi.

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema, biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

Stranke i grupe građana, izborne liste predaju do 21. aprila, a Republička izborna komisija potvrđuje zbirnu listu pet dana kasnije, 26. aprila.

Republička izborna komisija ima tri dana da proglasi konačne rezultate izbora i od tada teče zakonskih 30 dana za konstituisanje parlamenta.

Krajnji rok za novi saziv skupštine je 9. jun, a za izbor nove vlade 8. septembar.

Prethodni parlamentarni i lokalni izbori održani su 11. maja 2008. godine, a parlament je konstituisan 11. juna.

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Pogledajte još