U parlamentu o merama za smanjenje azilanata

BEOGRAD, 15. oktobra 2012. (Beta) - Poslanici Demokratske stranke (DS) traže od ministra unutrašnjih poslova i drugih predstavnika Vlade da obaveste Skupštinu Srbije o merama koje nameravaju da primene da bi se smanjio broj lažnih azilanata i unapredila saradnja sa organima Evropske unije i zemljama članicama.

Poslanica DS Nataša Vučković je u ponedeljak u izjavi dostavljenoj agenciji Beta navela i da predstavnici Vlade treba da o merama čiji je cilj smanjenje broja lažnih azilanata govore pred skupštinskim odborima za evropske integracije, za spoljne poslove i za odbranu i unutrašnje poslove.

Pitanje održanja bezviznog režima je od ključnog značaja za Srbiju i proces evropskih integracija, kazala je Vučković i dodala da je na Vladi Srbije velika odgovornost da se pridržava obaveza koje je država preuzela po osnovu vizne liberalizacije, kao i da primeni mere koje su bilateralno dogovorene sa pojedinim zemljama članicama EU.

"Svi smo svesni da bi usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima značilo ozbiljnu opasnost za Srbiju. Suspenzija bezviznog režima najviše bi pogodila upravo one segmente srpskog društva koji podstiču, promovišu i primenjuju reforme - studente, naučnike i poslovne ljude", ocenila je poslanica DS, članica skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

Pogledajte još