U ponoć počinje izborna tišina

BEOGRAD, 31. januar 2008. (FoNet) - U ponoć počinje izborna tišina uoči drugog kruga izbora za predsednika Srbije i trajaće do 3. februara u 20 časova kada se zatvaraju biračka mesta.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, 48 časova pre dana izbora i na dan izbora do zatvaranja biračkih mesta, zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene rezultata izbora.

Tokom izborne tišine na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ukoliko se ta odredba ne poštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje ponavlja.

Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija.

Na dan glasanja, u nedelju, od 7 do 20 sati, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali nije dozvoljeno objavljivanje njihovih izjava.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Biračka mesta u nedelju biće otvorena u 7.00, a zatvorena u 20.00 časova.

Predsednički kandidati danas će održati završne konevncije, Boris Tadić u 17 časova na Tgu republike, a Tomislav Nikolić u 20 časova u Beogradskoj areni.

Pogledajte još