Vatikan potvrdio - Papa Benedikt podnosi ostavku!

Papa Benedikt XVI planira da se povuče sa te pozicije 28. februara, javila je italijanska novinska agencija ANSA.

Papa je najavio da će napustiti svoje mesto 28. februara u 20 časova. Tada počinje period 'prazne stolice' (sede vacante)", rekao je portparol Svete Stolice Federiko Lombardi.

Period "prazne stolice" nastupa u slučaju smrti pape ili njegove odluke da se odrekne tog mesta.

Vatikan je najavio da će novi papa biti izabran pre Uskrsa, do 31. marta.

Osamdesetpetogodišnji papa je svoju odluku saopštio na jednoj maloj ceremoniji, na latinskom, rekavši, između ostalog, da "nema snage".

U izjavi papa je rekao da je nakon dosta ispitivanja svoje savesti pred Bogom, shvatio da njegova snaga, “zbog godina” nije dovoljna da bude na čelu katoličke crkve.

"U današnjem svetu, koji se brzo menja i potresaju ga pitanja od suštinske važnosti, da bi bio na čelu Katoličke crkve neophodna je snaga uma i tela, snaga koja je u meni posustajala u poslednjih nekoliko meseci, do te mere da moram da priznam da sam u nemogućnosti da u potpunosti ispunim zadatak koji mi je dodeljen”, naveo je Papa u obraćanju.

Papa Benedikt XVI došao je na mesto poglavara Rimokatoličke crkve u aprilu 2005, nakon smrti Pape Jovana Pavla Drugog. U vreme kada je izabran imao je 78 godina i bio je jedan od najsatrijih izabranih papa.

Ovo je prvi put u 600 godina da se jedan papa povuče.
Beta, Novi magazin

B92, BBC

Pogledajte još