Vlada usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su posle celodnevne rasprave, Rezoluciju o Kosovu i Metohiji kojom se predviđa da svi budući dogovori sa Prištinom moraju biti u skladu sa tim dokumentom, a posebno se insistira na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština.

Rasprava o Rezoluciji trajala je više od 14 sat, a podržali su je poslanici vladajuće koalicije, demokrate, SVM i poslanički klub SPO-DHSS. Rezoluciju nisu podržali LDP, LSV i poslabici DSS-a koji su i glasali protiv.

Prvobitni tekst rezolucije izmenjen je sa tri amandmana koje je predložio Odbor za Kosovo i Metohiju, a koji su usaglašeni na zajedničkom sastanku predsednika i premijera sa šefovima poslaničkih grupa. Poslanici nisu usvojili ukupno 15 amandmana demokrata i poslanika DSS, dok je jedan amandman DS povukla.

Vlada Srbije je prethodno skinula oznaku tajnosti sa Platforme za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, čime je obezbeđena i podrška demokrata.

Politička platforma za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini predviđa da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

U dijalogu sa Prištinom polazi se od toga da svako rešenje bilo opšteg ili posebnog pitanja o privremenom, prelaznom ili konačnom statusu pokrajine, položaju Srba ili zaštiti verskog ili kulturnog nasledja mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, navedeno je u tekstu Platforme.

RTS

Pogledajte još