Vučić: Uvereni smo da Nemačka poštuje ono što je Srbija do sada učinila

"Srbija želi najbolje moguće odnose i napredak dinamičnih odnosa koje imamo sa Nemačkom i velikim nemačkim narodom, znamo da to ne znači samo dobijanje podrške, samo lake i lepe stvari, već i ispunjavanje teških obaveza i sprovodjenje ne malog broja politički nepopularnih poteza", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom nemačke diplomatije Gidom Vesterveleom.

Vučić je istakao da u Berlinu predstavlja malu zemlju i ponosan narod, koji je u svojoj istoriji radio, ne ono na šta je bio primoravan, već ono za šta je smatrao da je najbolje za njegovu budućnost.

"Nadam se da ćemo naići na razumevanje Nemačke i to je najviše što mogu da kažem u ovom trenutku", rekao je Vučić.

"Sve što je u interesu građana Srbije tražili smo, molili i ukazivali našim nemačkim domaćinima, a odluka je na njima", kazao je vicepremijer, ističući da je sa nemačkim domaćinima razgovarano u interesu građana Srbije, a ne pojedinačnih političkih partija, što, kako je rekao, dokazuje i sastav delegacije, u kojoj je i Milica Delević, funkcioner Demokratske stranke i predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da nastavi evropski put, ne zato što je to ideološka dogma vlasti u Beogradu, već zato što je to najbolje za građane Srbije.

Napretkom na tom putu će Srbija, prema Vučićevim rečima, postajati i ozbiljniji i odgovorniji partner u regionu, gde je već pokazala želju za saradnju i odgovornost prema susedima.

"U proteklih šest meseci preduzeli smo teške korake i ovoga puta smo radili sve na vreme. Uvereni smo da Nemačka poštuje ono što je Srbija činila u prethodnom periodu i nismo došli da kažemo da očekujemo datum, jer to zavisi od Nemačke i ostalih članica EU, odluka je na njima, a ne na nama. Naš posao je da modernizujemo Srbiju"
, rekao je Vučić.

Srbija je, kako je rekao, posvećena promenama i želi da ima modernu državu vladavine prava, koja će biti partner najmodernijim državama sveta.

"Mi, iako nam ispod našeg neba nije sve čisto i jasno, želimo da proširimo horizonte jedne moderne zemlje, da gradjani Srbije imaju sve što imaju građani Nemačke i razvijenih evropskih zemalja"
, kazao je Vučić, aludirajući na znameti citat nemačkog političara Konrada Adenauera da je nebo nad svima isto ali da su horizonti različiti.

"Mi želimo da gradjani Srbije imaju sve ono što imaju gradjani Nemačke i svih drugih razvijenih evropskih zemalja, i u skladu sa tim Vlada Srbije neće praviti kompromise. Mi ćemo dati sve od sebe da, razume se, zaštitimo naše državne i nacionalne interese, ali modernizaciju Srbije, promene Srbije, u našim glavama, više niko u našoj zemlji neće moći da zaustavi"
, poručio je Vučić.

On je dodao da je za napredak Srbije važnija zagledanost u budućnost, nego stalno osvrtanje u prošlost.

Kako je rekao, Nemačka očekuje da Srbija mnogo uradi u narednih mesec ili mesec i po, i Srbija je svesna svojih obaveza, ali apeluje na političke aktere u Nemačkoj da imaju razumevanje za poziciju Srbije, jer i vlasti u Beogradu razumeju koliko je teško izaći pred Bundestag i tražiti donošenje odluka u korist Srbije.

U razgovoru je bilo reči i o produbljivanju ekonomske Saradnje Srbije i Nemačke, koja je, kako je podsetio Vučić, najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

(Blic)

Pogledajte još