Vučić: Znam kakvu sam presudu sebi prepisao jer ne sprečavam tužioce i policiju da rade svoj posao, ne plašim se

On je u razgovoru za Kurir rekao da su ga o pretnjama koje je privedeni Miroslav Mišković izrekao na njegov račun obavestili iz policije. Tvrdi da se nije uplašio i da ne strahuje za svoju bezbednost, i najavljuje još žešću borbu protiv kriminala i korupcije.

- Mišković je to, valjda u besu govorio. Uveren sam da je to bilo u afektu.

Plašite li se za svoju bezbednost?

- O tome ne razmišljam. Kada sam prihvatio ovaj posao, znao sam da neće biti lako. Ali isto tako sam rekao da ću ići do kraja, da u Srbiji ne postoje zaštićeni i nedodirljivi i da je država jača od svakoga od nas.

Da li vam je Mišković i ranije pretio?

- Postoje operativna saznanja, koja su mi preneli predstavnici srpskih i stranih bezbednosnih službi, o pretnjama koje postoje, a koje dolaze od moćnih ljudi iz političko-ekonomskog života Srbije. Znam kakvu sam presudu sebi potpisao time što nisam sprečavao tužioce i policiju da rade svoj posao. Bez obzira na to da li će egzekucija biti za godinu, pet ili deset, svejedno je, ne brinem i ne plašim se.

Očekujete li pokretanje posebnog postupka zbog pretnji?
- Ne.
Kad ste rekli da je ovo prvi predmet o Miškoviću, i da postoji drugi i treći, na šta ste mislili?

- Mislio sam na "Delreal", "C market"...

Hoće li ovo hapšenje imati posledice na odnose u Vladi?
- Ne očekujem probleme u koaliciji. Ako ih bude, imam poruku za ljude u Srbiji - ko god hoće izbore, ja od njih neću bežati. Znam da među političarima ima mnogo više zaštitnika lika i dela Miškovića nego onih koji podržavaju borbu protiv korupcije, i to će se tek pokazati. Ovde je reč o izvršenju krivičnih dela, a za to se u svakoj civilizovanoj zemlji, pa i Srbiji, odgovara.

Hoće li biti onih koji će vas kritikovati?

- Otvoreni su veliki i teški predmeti, i istraga će biti nastavljena, pa mogu očekivati još teže i žešće napade. Samo molim one koji su danima govorili da aktuelna vlast istražuje Miškovića kako bi to kasnije od njega naplatila da upute izvinjenje onima koji su vodili istragu, pošto očigledno nije sve baš onako kako su neki projektovali.

Koje su istrage još aktuelne?
- Tužioci će reći svoje, ja zasad mogu samo da kažem da je ovaj predmet jedan od onih 24 koje je radila Radna grupa. Nema tu nikakvih tajni, u nekoliko tih predmeta govorilo se i o slučajevima u koje je upleten Miroslav Mišković. Koliko znam, trenutno je aktuelna "Nibens grupa", ali rade se i ostali predmeti, poput "Delreala", "C marketa", "Sartida" itd.

Pogledajte još