Vukovar protiv dvojezičnosti: Idite u Srbiju i pišite ćirilicom

Protest je organizovalo Udruženje ratnika hrvatskog odbrambenog rata, čiji su predstavnici od vlade tražili da odloži primenu dvojezičnosti, a od Sabora moratorijum od 20 godina na primenu dvojezičnosti u Vukovaru, preneli su lokalni mediji.

Predsednik Udruženja Petar Janjić rekao je da bi uvođenje ćirlice značilo "izdaju i poniženja" svih vukovarskih Hrvata i žrtava rata u Hrvatskoj, te da treba reći "ne uvođenju ćirlice". Na skupu se, kako navode mediji, čulo i više uvređivih reči, a poručeno je i da se u Vukovaru može pisati "i japanskim i kineskim, ali ne i ćirlicom". Onima koji žele da koriste to pismo poručeno je da idu u Srbiju.

Organizatori protesta su izrazili nepoverenje u rezultate prošlogodišnjeg popisa po kojem Srbi čine više od trećine stanovnika u Vukovaru, što im po zakonu omogućava ravnopravnu upotrebu jezika i pisma. Zbog toga su tražili i novo utvrđivanje broja Srba u tom gradu.

Protest protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru
najavio je i Štab za odbranu hrvatskog Vukovara za 2. februar. Oni su se, međutim, ogradili od današnjeg protesta. Inače, desničarska Hrvatska stranka prava Ante Starčević počela je danas u Zagrebu prikupljanje popisa za desetogodišnji moratorijum na uvođenje srpskog jezika i ćirličnog pisma u Vukovaru.

Sličnu akciju ta stranka ranije je počela i u Vukovaru. Prema Ustavnom zakonu o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina svaka nacionalna manjina koja čine više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom pismu i jeziku budu postavljeni javni natpisi i oznake. Prema najnovijem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva, ali se najveći otpor prema ćirlici iskazuje u Vukovaru i to od desničarskih stranaka i veteranskih udruženja. Iz Vlade Hrvatske, koju predvodi Socijademokratska partija, više puta su poručili da će ploče s dvojezičnim natpisima biti postavljene gde god za to ima uslova, pa tako i u Vukovaru.

Izvor: Beta

Pogledajte još