"Konjska" afera u Evropi: "Goveđi" proizvodi sadržali i do 100% konjskog mesa!

Britanski ministar za zaštitu životne sredine Ouven Paterson izjavio je BBC, uoči hitno sazvanog sastanka sa predstavnicima Agencije za prehrambene standarde i trgovinskih lanaca, da će tražiti konkretno objašnjenje kako su "goveđi" proizvodi sadržali čak i do 100 posto konjskog mesa.

U petak, vlada je naredila da svi proizvodi od procesuirane govedine koji se prodaju u Velikoj Britaniji budu testirani. Paterson je rekao da je to prilično veliki zahtev, da je potrebno proveriti kapacitete laboratorija u zemlji, ali da je vlada rešena da razreši pozadinu ove afere.

Ministar je za Bi-Bi-Si rekao da neće dozvoliti da zbog nečije nekompetentnosti, ili neke kriminalne aktivnosti - za koju, kako je rekao, sumnja da stoji iza svega - bude okaljana mesna industrija Britanije i njen rigirozan sistem proizvodnje.

I Agencija za prehrambene proizvode sumnja da je reč o kriminalu
, a na sve glasnije optužbe opozicije zbog nesprovođenja policijske istrage, rečeno je da neće biti pokrenuta "osim ako bude dokaza da je u sve umešan kriminal".

Nakon hamburgera, usledile su smrznute lazanje švedske firme "Findus" u kojima je, kako su pokazali testovi, bilo konjskog umesto deklarisanog, goveđeg mesa, čak i do 99 odsto.

Predstavnici Findusa, čiji su proizvodi "razotkriveni" na testovima 29. januara, od tada su prestali da uzimaju proizvode od francuskog dostavljača "Komigel" , i da ih distribuira maloprodaji. Zatim je urađeno dodatno testiranje, uključujući DNA testove sirovog mesa u fabrici Komigela, i prevara sa konjski mesom je "cementirana".

Najpre je Findus povukao svoje proizvode, a onda je i lanac supermarketa Aldi, nakon obavljenih testova, uklonio sa svojih rafova smrznute goveđe lazanje i špagete bolonjeze brenda "Today", jer su oba sadržala između 30 i 100 posto konjskog mesa.

Afera sa konjskim mesom do sada je najviše pogodila Irsku, Veliku Britaniju, Francusku i Poljsku, a osim Findusa i Aldo, sporni smrznuti proizvodi povučeni su sa rafova maloprodajnih lanaca "Iceland" i "Lidl".

Pogledajte još