U Vojvodini 14 izbornih lista

NOVI SAD, 29. aprila 2012. (Beta) - Pokrajinska izborna komisija proglasila je ukupno 14 izbornih lista za pokrajinske izbore u Vojvodini.

Ti izbori se održavaju po kombinovanom izbornom sistemu. Od 120 poslanika u pokrajinskom parlamentu 60 se bira po proporcionalnom sistemu i za taj vid izbora prijavljeno je pomenutih 14 lista.

Druga polovina bira se po dvokružnom većinskom izbornom sistemu. Kandidati za te izbore prijavljivali su se gradskim i opštinskim izbornim komisijama. Onaj kandidat koji u prvom krugu izbora po većinskom sistemu osvoji vise od 50 odsto glasova, postaće pokrajinski poslanik.

Ako nijedan od kandidata ne bude u prvom krugu imao više od 50 odsto glasova, dvojica najbolje plasiranih kandidata idu u drugi krug izbora, a pobednik je onaj koji osvoji prostu većinu glasova.

Kandidati su rasporedjeni u svih 45 vojvodjanskih gradova i opština, s tim što se u većim gradovima i opštinama bira veći broj kandidata, a u manjim po jedan.

Drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom izbornom sistemu biće održan kada i drugi krug predsedničkih izbora, u nedelju, 20. maja.

Pogledajte još