Neobična objašnjenja za slova

LAKNOU (Indija), 29. aprila 2012. (Beta-AP) - Gnevni indijski roditelji zahtevaju da im bude objašnjeno zašto njihova deca koja u privatnim predškolskim ustanovama uče alfabet indijskog jezika kao primer za odredjena slova imaju reči poput bombe ili vrste noža.

Roditelji iz severne indijske države Utar Pradeš žale se da u bukvaru za decu uzrasta od četiri i pet godina, za slovo "b" stoji reč "bomba", a za "č" reč "čaku" (vrsta noža). Te reči su praćene i slikama.

Predsednik Roditeljsko-djačke asocijacije Akademije Gurukul u Utar Pradešu rekao je danas da nacionalni obrazovni savet ispituje kako je takav bukvar odobren za privatne predškolske ustanove. Više od 100 škola u Utar Pradešu koristi taj bukvar.

Jedan od članova obrazovnog saveta Džaved Alam okrivio je za propuste u bukvaru izdavača, pojasnivši da je Federalni savet za srednjoškolsko obrazovanje izdao vodič za udžbenike za državne i privatne škole, ali je njihovu sadržinu prepustio izdavačima.

"Deca imaju osetljiv um. Ako djaci uče o bombama i noževima na ovom stupnju, to će kod njih razviti negativan umski koncept", ocenila je za agenciju AP dečji psiholog Ananja Tivari iz Laknaua, prestonice Utar Pradeša.

Pogledajte još