Blokirana zgrada Šumadijskog okruga

KRAGUJEVAC, 30. aprila 2012. (Beta) - Oko 40 zaposlenih Centra za strna žita blokiralo je u ponedeljak zgradu Šumadijskog upravnog okruga u koju su ušli u četvrtak, jer ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, kako navode, odbija da rešava probleme u toj ustanovi.

Prema navodima predstavnika sindikata, centar nije svojom krivicom doveden u tešku situaciju, a rešavanje problema ne zahteva velika finansijska sredstva.

Predsednik sindikata centra Blagoje Kovačević rekao je agenciji Beta da je zgrada Šumadijskog upravnog okruga blokirana od sedam časova i da su radnici dozvolili ulaz samo načelniku okruga i njegovoj sekretarici. Ulaz je dozvoljen i novinarima i policiji.

Kovačević je naveo da je osnovni zahtev radnika rešavanje statusa Centra za strna žita i dodao da je na drugom mestu i pitanje socijalnog programa i zaostalih zarada za 13 meseci.

Kriza u tom centru je, kako se navodi, nastala kada je direktor Instituta za poljoprivredna istraživanja Srbije iz Beograda, u čijem je sastavu centar zaključio ugovor koji mu je naneo štetu od 21 miliona dinara.

Napominje se da je državni sekretar u ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović zaključio ugovor o prebacivanju duga sa Instituta za poljoprivredu Srbije na Ministarstvo finansija koji nije realizovan, pa su sudski izvršitelji dolazili da dug naplate u Centar.

Pogledajte još