Angela Merkel bojkotuje EP u Ukrajini

Prema saznanjima ovog magazina, konzervativna kancelarka, poznata kao vatrena fudbalska navijačica, ne isključuje mogućnost da ne ode ni na jednu utakmicu nemačke reprezentacije koja se u okviru EP igra u Ukrajini, ako do tada u zatvoru još bude bila nekadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

Bivša predsednica ukrajinske vlade, koja je pretprošlog petka stupila u štrajk glađu u znak protesta protiv lošeg tretmana i fizičkog nasilja koje se nad njom primenjuje, sedmogodišnju kaznu zatvora izdržava u Harkovu.

Reprezentacija Nemačke će 13. juna u Harkovu igrati protiv Holandije u Grupi B, dok će se s Portugalom i Danskom sastati u Lavovu.

Evropsko prvenstvo, koje traje od 8. juna do 1. jula, organizuju ove godine zajedno Poljska i Ukrajina. Finalna utakmica će se održati u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Predsednik fudbalskog kluba Bajern iz Minhena Uli Henes pozvao je za vikend nemačke reprezentativce da izraze solidarnost sa kritičarima režima u Ukrajini.

"Verujem da je svaki igrač dovoljno mudar da izgradi sopstveno mišljenje. Ja ću imati puno poštovanja za svakog igrača koji javno izrazi mišljenje o ovome", rekao je Henes.

U Berlinu su se već pojavili ne samo zahtevi da se bojkot EP u Ukrajini organizuje zajednički, na nivou Evropske unije (EU), već ida se od nadležnih organizacija zahteva da utakmice planirane da se igraju u Ukrajini hitno prebace u druge zemlje.

Beta

Pogledajte još