Predavanja o Jasenovcu u Kanadi

OTAVA , 30. aprila 2012. (Beta) - Pod geslom "Govorim u ime svih onih čija je ćutnja večna" minulog vikenda u Kanadi su održana predavanja o stradanju Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata.

Predavač na temu "Jasenovački sistem hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma od 1941. do 1945. godine" bio je antropolog i paleopatolog, akademik tri akademije nauka (srpske, ruske i britanske), profesor i doktor nauka iz Londona Srboljub Živanović.

Profesor Živanović govorio je pripadnicima srpskih zajednica u Torontu i obližnjim gradovima Kičeneru i Vaterlou, a danas će takodje u Torontu na engleskom govoriti Kanadjanima-Jevrejima i drugim zainteresovanim slušaocima.

Predavanja su praćena izložbom originalnih fotografija iz mučilišta Jasenovac, kao i izložbom knjiga na srpskom i engleskom jeziku o Jasenovcu.

Prikazan je i 35-minutni odlomak iz dugometražnog dokumentarnog filma "Pravda za Jasenovac" u režiji Spasoja Jovanovića iz Beograda čije je snimanje u toku, a u kome učestvuju i preživeli jasenovački logoraši.

Predavanja i propratne manifestacije organizovali su Kulturni klub i časopis "Ljudi govore" iz Toronta, uz pomoć Crkveno-školske opštine "Sveti Djordje" iz Vaterloa i Kosovskog zaveta.

Pogledajte još