Prvi je maj, a radnicima nije do praznika

A imalo se šta i kako praznovati. Slavio se rad, pa se slavio i praznik rada. Najbolji radnici su dobijali priznanja, bili uvaženi i poštovani u društvu. Njihovi likovi stajali su na novčanicama koje su vredele. Radnička deca su išla na more, na fakultete, imala su šansu...

Kako se praznovalo? Znalo se, za Prvi maj se ide u prirodu, jede se mlada jagnjetina, a može i nešto drugo. Preduzeća su organizovala prvomajski uranak, plaćala prevoz i priređivala radnicima veselja.

Međunarodni praznik rada - Prvi maj obeležava se širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 čikaških radnika, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad. Na mitingu, na kojem su radničke vođe istakle zahteve simbolički izražene trima osmicama (osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja), policija je napala radnike, a vođe štrajka osuđene su na smrt. Radno vreme tada je trajalo oko 12 sati, a u nekim fabrikama i po 18 sati dnevno. Tri godine kasnije predstavnici radnika iz celog sveta na Drugom kongresu Internacionale odlučili su da se svake godine, za uspomenu na taj dan, slavi Prvi maj kao praznik radničke borbe i solidarnosti.

Bilo je i organizovanog odlaska u šoping-ture u inostrastvo...Pa, ko voli u prirodu, na druženje ili par dana u Rim, Beč...

Danas je radnička klasa u pravom smislu te reči - potlačena i obespravljena. Živi život u kome je normalno izgubiti posao, lako postati beskućnik. Razmišlja o tome koliko će dobiti ako proda bubreg i da li će to podmiriti troškove...

Danas je za vlasnike preduzeća Sindikat - neprijateljska reč, neprijateljska organizacija sa sumnjivim namerama. Od solidarnosti nije ostalo ni S.

Oni koji imaju sreću da rade, žive u strahu da će posao izgubiti, a penziji se malo ko i nada. Eto, to je nama naša borba dala.

Ali reč koja se ovih dana tokom predizborne kampanje najčešće pominje je - zapošljavanje. Svi obećavaju zapošljavanje. Kako, niko ne objašnjava. A novi talas recesije već preplavljuje mnoge evropske zemlje.

U Srbiji se Prvi maj slavi od 1893. godine, kada je praznik rada obeležen protestima u Beogradu. Kao i u većini zemalja sveta, Prvi maj je i kod nas proglašen državnim praznikom.

Svejedno, oni koji mogu sebi da priušte, otići će negde u prirodu, raspaliti roštilj i radovati se, makar lepom vremenu i jedni drugima.

Ako imate prijatelje, i vi sa niima pođite nekuda ili ih pozovite na klin čorbu. Ako nemate, prošetajte, možda sretne usput nekoga koga ste davno zaboravili. Ništa ne košta, a može vas oraspoložiti.

Ako imate posao, proslavite. Ko zna dokle će trajati.
Ako ga nemate, radujte se sunčanim danima. Izađite iz kuća i stanova.

Nadlanu vam želi - posao i srećan vam praznik !!!

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.