Antibebi pilule i izbor partnera

Antibebi pilule najčešće su razlog da žene odaberu - pogrešnog partnera. Genetičari tvrde da sposobnost žene da "namiriše" kompatibilnog partnera sprečava uzimanje pilula za kontracepciju, što pokazuju i najnovija istraživanja.

I dok mnogi faktori ženi mogu poslati pogrešne signale kad razmišlja o izboru partnera, miris tela najčešće bude kritičan detalj u konačnom izboru. A to je iz prostog razloga što ispod ženinog zanosnog cvetnog parfema ili mošusnog dezodoransa muškarca telo šalje mirisne molekule koje pokazuju genetsku podudarnost.

Većina takozvanih "gena kompleksa histokompatibilnosti" (MHC) uključena je u imunom odgovoru i drugim funkcijama. Pokazalo se da su najuspešniji partneri oni koji imaju miris različit od vašeg.

Međutim, najnovija istraživanja pokazala su da žene koje koriste antibebi pilule preferiraju muškarce s mirisom koji je njima najsličniji.

MHC geni "uzburkaju" supstance koje telu govore da li su ćelije "sopstvene" ili su "agresori". Kad osobe s različitim MHC genima imaju potomstvo, imuni sistemi njihovih potomaka mogu da prepoznaju širu lepezu stranih ćelija, što ih čini spremnijim za život.

Neka dosadašnja istraživanja pokazivala su da su parovi s nepodudarnim MHC genima zadovoljniji i skloniji vernosti. Ali postoji i suprotna strana - parovi s podudarnijim MHC nezadovoljniji su i skloni "izletima" iz braka ili ljubavne veze.

- Problemi s plodnošću nisu rezultat samo MHC podudarnosti kod parova, već to u krajnjem slučaju može dovesti do prekida veze kad žena prestane da uzima pilule za kontracepciju, jer percepcija mirisa partnera igra ključnu ulogu u očuvanju privlačnosti za partnera - tvrdi profesor Stjuart Krejg Roberts, genetičar i evolucioni psiholog, koji je predvodio tim istraživača s Univerziteta Njukasl u Engleskoj.

Istraživanje je obuhvatilo 100 žena starosti između 18 i 35 godina, od kojih je zatraženo da između šest uzoraka mirisa muškarca odaberu koji im najviše odgovara. Na početku istraživanja testirane su kad nijedna od njih nije koristila antibebi pilule, ali i tri meseca kasnije, kad je njih 40 koristilo pilule dva meseca.

Rezultati žena koje nisu koristile pilule nisu pokazivali neku značajnu sklonost ka sličnim ili potpuno različitim MHC mirisima. Međutim, kad su žene počele da uzimaju pilule, došlo je do dramatične promene sklonosti ka mirisima. Mnogo su se češće opredeljivale za slične MHC mirise muškaraca nego žene koje nisu uzimale pilule.

- Rezultati su pokazali da se izbor muškog mirisa kod žena koje koriste pilule pomerio ka muškarcima sa sličnim mirisom tela - saopštio je Roberts. Pilule organizam žene uvode u stanje slično "hormonalnoj trudnoći" (zbog čega one nemaju ovulaciju), a u tom periodu one ne osećaju posebnu potrebu za seksom.

- U trudnoći, evoluciono govoreći, žene biološki nisu izložene pritisku da odaberu partnera, pa tako ni potrebi da tragaju za muškarcem sa genetski nepodudarnim mirisom. Pri upotrebi antibebi pilule, organizam žene najčešće reaguje kao da je seksualni odnos upravo završen iako je, takođe biološki gledano, njen organizam spreman na seks - smatra profesor Roberts.

U zaključku teksta studije, objavljene u najnovijem broju stručnog časopisa Spisi kraljevskog naučnog društva, profesor Roberts ukazuje: 

Antibebi pilule, zapravo, izazivaju pomeranje prirodnog nagona, ali u pogrešno vreme.

(FoNet)
NJUKASL, 31. oktobar 2008.  

Pogledajte još