Al Kaida predlaže pogodbu

KAIRO, 30. aprila 2012. (Beta-AP) - Severnoafričko krilo terorističke organizacije Al Kaide predložilo je u ponedeljak da oslobodi britanskog taoca ukoliko London dozvoli radikalnom svešteniku za koga se veruje da pripada toj grupi da ode iz Britanije u drugu zemlju.

Al Kaida u islamskom Magrebu saopštila je da će pustiti Stivena Malkolma ako bude oslobodjen sveštenik Abu Katada, za koga se sumnja da je jedna od vodećih ličnosti Al Kaide u Evropi.

"Ponudili smo britanskoj vladi predlog da oslobodimo njenog državljanina Stivena Malkolma... koji je naš zatvorenik, ako dozvoli šeiku Abu Katadi da ode u neku od država Arapskog proleća ili bilo koju drugu zemlju koju izabere gde bi mu bila garantovana sloboda, prava i dostojanstvo", navedeno je u saopštenju postavljenom na islamističkom vebsajtu.

Teroristička grupa je izrazila nadu da će London "objektivno, razumno i mudro" razmotriti predlog i upozorila da će britanska vlada biti odgovorna za posledice ako dozvoli deportaciju Katade u Jordan, gde bi mu bilo sudjeno za terorizam.

Pogledajte još