Olimpijada ne treba da promoviše brzu hranu i pivo!

"Vrlo je tužno što dogđaj koji slavi apsolutno najbolje od sportskih dostignuća sponzorišu kompanije koje doprinose problemu gojaznosti i nezdravih navika", rekao je portparol Akademije kraljevskih medicinskih koledža, Terens Stivenson.

"Big mekovi", pomfrit i milkšejkovi biće deo Mekdonaldsovog ekskluzivno nazvanog menija na Olimpijskim igrama.

Ovaj gigant brze hrane uskoro će u Olimpijskom parku otvoriti svoj najveći restoran na svetu, koji podseća na dvospratnu katedralu i koji će moći da ugosti 1.500 mušterija.

Mekdonalds
će biti jedini dostavljač hrane koji će moći da prodaje hranu pod svojim imenom na Igrama. U Olimpijskom selu će raditi poseban restoran Mekdonaldsa, uz tri postojeća u Olimpijskom parku.

Pored Mekdonaldsa, kompanija Koka Kola ima ekskluzivna prava na prodaju bezalkoholnih pića u objektima u kojima će se održati Igre. Hajneken je imenovan za zvanično pivo Olimpijade.

Lekarska grupa pozvala je britansku vladu da ograniči reklamiranje Mekdonaldsa, Koka Kole i Hajnekena tokom Igara koje će se održati u Londonu od 27. jula do 13. avgusta.

Teško je, međutim, da će se to desiti.

Organizatori Igara branili su odluku da prihvate sponzorski sporazum sa Mekdonaldsom kao dobar poslovni potez.

"Sponzori donose ogromnu količinu novca potrebnog da se organizuju Igre. Bez naših partnera, kao što je Mekdonalds, Igre se jednostavno ne bi održale"
, piše u saopštenju organizatora.

Oko četvrtina Britanaca je gojazno, a stručnjaci predviđaju da će ih do 2030. biti polovina ukupnog stanovništva.

Gojaznost i zdravstveni problemi povezani sa njim koštaju zdravstveni sistem Britanije oko četiri miliona funti godišnje.

"Ove marke koriste Olimpijadu da bi se povezale sa medaljama i vitkim sportistima u formi. Oni ne žele da razmišljamo o debelim, nezdravim ljudima kada mislimo o njihovim proizvodima"
, rekao je Stivenson.

Britanija se bori i sa rastućim problemom alkoholizma, za koji stručnjaci predvišaju da će se pogoršati tokom Olimpijskih igara.

"Kada bilo koji veliki sportski dogašaj ima zvaničnog dobavljača alkohola, to šalje potpuno pogrešne poruke mladima, pošto se navode na mišljenje da nijedan veliki dogđaj nije potpun bez alkohola"
, rekao je ser Ijan Gilmor, specijalni savetnik Kraljevskog koledža za lekare za alkohol.

Beta-AP

Pogledajte još