Alijansa pozdravila izradu Strategije protiv diskriminacije

BEOGRAD, 2. maja 2012. (Beta) - Gej strejt alijansa pozdravila je u sredu odluku Uprave za ljudska i manjinska prava da počne izradu Nacionalne strategije za borbu protiv diskriminacije i korake koje je Uprava preduzela u tom pravcu.

"Izrada Strategije, a pre svega njena efikasna primena, od velikog su značaja za sistematizaciju postojećih problema, odredjivanje prioriteta i kvalitativno unapredjenje ljudskih prava u celini i stoga GSA očekuje da će i buduća vladajuća koalicija posle izbora imati sluha za važnost Strategije i da neće sputavati njenu izradu i primenu", navodi se u saopštenju.

Alijansa je izrazila zadovoljstvo jer će na predlog kancelarije poverenice za ravnopravnost Nevene Petrušić i uz podršku Uprave za ljudska i manjinska prava, Strategija obuhvatiti širu problematiku ljudskih prava i povećanja tolerancije i odnosiće se ne samo na LGBT osobe nego i na druge grupe čiji je položaj neophodno unaprediti kao što su žene, deca, stara lica, osobe sa invaliditetom, nacionalne manjine, verske grupe i drugi.

Pogledajte još