Ljubav u Barseloni

Film u kome sve vrvi od strasti, vina, elegantnih košulja, Gaudija, i čija se radnja vrti oko prelepih žena i jednog neodoljivog muškarca.

U najnovijem filmu Vudija Alena "Ljubav u Barseloni" (ili, u originalu - "Viki Kristina Barselona") priča se odvija u jednom od najlepših gradova Evrope i sveta, gde dve prijateljice, Viki (Rebeca Hill) i Kristina (Scarlett Johanson), dolaze na letnji odmor.

Kristina zna šta neće, ali ne zna šta hoće. Viki misli da je kod nje obrnuto. Ona uvek zna šta je najbolje za nju. Viki je veoma osetljiva, tradicionalna devojka koja bi uskoro trebalo da se uda, dok je Kristina emocionalni i seksualni avanturista. Zaplet filma počinje kada upoznaju harizmatičnog slikara Huana Antonija (Javier Bardem), kojim obe bivaju opčinjene, svaka na svoj način. Ali, pravi zaplet nastaje kada se u filmu pojavljuje i bivša žena Huana Antonija – Marija Elena, koju tumači Penelope Kruz.

Ako je Vudi Alen nadahnutiji nego ikad, onda je Penelope lepša nego u bilo kom drugom filmu. Penelope kao da je stvorena za ovu ulogu – ekscentrična i nestabilna umetnica, temperamentna i puna životne drskosti. Skarlet i Penelope zajedno na platnu toliko plene, svaka svojom lepotom, da je to prosto neizdrživo. Skarlet suzdržava svoju seksualnost, a iz Penelope ona kulja. Bardem je zavodnik, jedan od retkih koji bi mogao da zavede Skarlet Johanson, Rebeku Hil i Penelope Kruz zajedno.

Za sve koji misle da je svaki film Vudija Alena isti – ovo je potpuno drugačije od svega što je radio. Ima rečenica koje odmah pogađaju suštinu, nema dugih razgovora u kojima se razmatraju nečije neuroze. Likovi imaju težinu, nijedan od njih nije "lak", ali su svi uklopljeni tako lepršavo, priča je urađena perfektno, i gleda se u jednom dahu. Valjda je to umeće koje se stiče sa 72 godine, i 39 urađenih filmova.

Posebnu draž filmu daju i španska gitara, živost boja i umetničkih dela Barselone, vino i slikarska platna... Vudi Alen je jedan od retkih koji ume da utka duh i arhitekturu jednog grada u priču filma. 

Velika sala Sava centra bila je popunjena za obe projekcije, jednu uveče, a jednu u podne. I za one koji vole da se zabave pred izlazak u grad, i za prave filmofile.

Uostalom, većina bi poželela "Ljubav u Barseloni", ako je već nije doživela. Burno, strasno, romantično, s osećajem krivice i vrtoglavice... Ali prolazno i s malim, nevidljivim ožiljcima. 

Nada Veljković

 

 

Pogledajte još