Televizijski duel Sarkozija i Olanda

PARIZ, 3. maja 2012. (Beta-AP) - Francuski predsednik Nikola Sarkozi više puta je u žučnom televizijskom duelu pred drugi krug predsedničkih izbora 6. maja svog protivkandidata iz redova Socijalističke partije Fransoa Olanda optužio da - laže.

"To je laž! To je laž!", ponavljao je Sarkozi u sredu uveče tokom razmene stavova o ekonomskoj politici.

Ovo je bio jedini put da su se dva rivala, pred drugi krug izbora u nedelju 6. maja, sreli licem u lice, tokom kampanje koja je najviše bila fokusirana na domaća pitanja, kao što du slaba ekonomija, imigracija i integracija francuskih muslimana.

Sarkozi je rekao da Francuskoj trebaju veća smanjenja javnih troškova i dugova, dok Oland preferira stimulativne programe koje bi finansirala vlada.

Sarkozi je naveo da je nepravedno okrivljen za francuske ekonomske probleme posle godina krize, insistirajući da on "nije jedini krivac". Oland je na to odgovorio: "Nikada nije vaša krivica. Uvek imate žrtveno jagnje. Nisam ja, kriza je ta koja je udarila na mene".

Sarkozi je rekao da će Olandovi ekonomski planovi odvesti francuski dug preko gornje granice i ugroziti ostatak Evrope. Oland je, pak, pozvao na nacionalno jedinstvo i socijalnu pravdu, više puta ponovivši jedan od svojih izbornih slogana - "zajedništvo", kako bi istakao razliku u odnosu na Sarkozija sklonog podelama.

Oland je kritikovao poreske reforme Sarkozija, za koje levičari smatraju da su bile "suviše prijateljski" nastrojene prema bogatima. "Govorenje da smo ponudili poklone bogatima... je klevetanje. To je laž", odgovorio je Sarkozi, na šta se Oland nasmejao.

Sarkozi je odbacio kritike onih koji su ga poredili sa francuskim nacističkim kolaboracionistima, zbog njegove oštre kampanje protiv imigranata. "Granice nisu loša reč", rekao je Sarkozi povodom svojih poziva da se ograniči broj imigranata koji žele da udju u Francusku.

Sarkozi se kotira slabije od Olanda u anketama pred drugi krug izbora. U prvom krugu, održanom 22. aprila Oland je odneo pobedu, osvojivši neznatno više glasova od Sarkozija.

Pogledajte još