Nagrada karikaturistima povodom Dana slobodne medija

OTAVA, 3. maja 2012. (Beta) - Trojica karikaturista su nagradjena, a desetorica pohvaljena na jedinom u svetu konkursu za karikaturu povodom Dana slobode medija, a koji organizuje Kanadski komitet u Otavi.

Prvu nagradu i 1.500 dolara osvojila je Liza Franka (Franca) iz Brazila, drugu (750 dolara) Riber Hanson (Hanšon) iz Svedske, a treću (500 dolara) Hikabi Demirči (Hicabi Demirci) iz Turske.

Tema ovogodišnjeg, 12. medjunarodnog konkursa, bila je "Vlast narodu: gradjani i društveni mediji" (Power to the People: Citizens and Social Media).

Na konkurs je stiglo 300 radova karikaturista iz 40 zemalja medju kojima su, po tradiciji, učesvovali i karikaturisti sa Balkana i iz Srbije.

Osim nagradjenog autora iz Turske, medju pohvaljenima je i karikaturista iz Bugarske Trajko Popov.

Prošle godine drugu nagradu osvojio je beogradski karikaturista i ilustrator Jugoslav Vlahović.

On je nagradjen za trodelnu karikaturu na temu "Vikiliks i njegovi kreatori: negativci ili heroji?". Bio je to najveći Vlahovićev uspeh u Kanadi i i najbolji plasman bilo kog karikaturiste iz Srbije i bivše Jugoslavije.

Na 3. maj, Dan slobode medija, pažnja se ukazuje na gušenje slobode medija naročito u zemljama sa represivnim režimima, ali i na sve opasnosti, uključujući i smrtnu, sa kojima se suočavaju novinari da bi pribavili i objavili informacije.

Prema saopštenju Kanadskog komiteta za slobodu medija, prošle je godine 103 novinara i medijska profesionalca smrtno stradalo na radnim zadacima, a 179 autora, urednika i fotoreportera bili su u zatvorima širom sveta.

mno/jor/dar

Pogledajte još