Muškarci brže namirišu neverstvo

Nevernice, budite oprezne! Postoje sve šanse da je vaš partner na tragu vašeg "izleta" iz ljubavnog gnezda. Zapravo, on će nanjušiti neverstvo čak i ako ste preduzeli sve mere da ono ostane vaša "mala, slatka tajna".

Druga strana medalje je da su žene mnogo spretnije i domišljatije od muškaraca u prikrivanju "zabranjenog voća" i vrlo dugo uspevaju da izbegnu zamke koje im partner postavlja dok je na oprezu zbog njene sklonosti ka nestašlucima.

Psiholog Pol Endrjus sa Virdžinija komonvelt univerziteta u Ričmondu sa grupom saradnika zatražio je od 203 mlada heteroseksualna para da odgovore na poverljiva pitanja da li su ikada prevarili partnera i da li su posumnjali ili pouzdano znali o partnerovom neverstvu. 

U odgovorima, 29 odsto muškaraca priznalo je da je varalo dok je isto to izjavilo 18,5 odsto žena - preneo je časopis Nju sajentist.

Pokazalo se takođe da su muškarci bili mnogo uspešniji od žena u prosuđivanju neverstva. Oko 80 odsto zaključaka žena o vernosti ili neverstvu bilo je tačno, dok su muškarci bili mnogo uspešniji i 95 njihovih zaključaka bilo je tačno - izjavio je Endrjus.

Takođe muškarci su mnogo uspešnije, u gotovo 75 odsto slučajeva, namirisali neverstvo partnerke, dok je to ženama polazilo za rukom u 41 odsto slučajeva. Ali, pokazalo se u istraživanjima, da će muškarci mnogo češće nego žene posumnjati u neverstvo, čak i kad ga uopšte nema.

Muškarci će vrlo uspešno uhvatiti partnerku u neverstvu, ali i mnogo češće "promašiti" i posumnjati u prevaru kad ona ne postoji - tvrdi Endrjus i ukazuje da to ima evolucioni značaj, zato što, za razliku od žena, muškarci nikada ne mogu biti sigurni da je beba koja se rodi baš njihovo dete.

Muškarci zaista mnogo više stavljaju na kocku. Kad je partnerka neverna, muškarac možda gubi priliku da ostvari očinstvo i nađe se u situaciji da odgaja dete drugog čoveka, smatra Endrjus.

U raspravu oko vernosti i neverstva uključio se i psihijatar Dejvid Buš s Univerziteta Teksas u Ostinu.

Rezultati istraživanja u Ričmondu predstavljaju novi dokaz da su muškarci genetski razvili odbrambeni mehanizam da otkriju neverstvo partnerke, što predstavlja fascinantnu sklonost muškarca i da pogrešno usmeri pažnju i preuveliča sklonost partnerke ka neverstvu - ocenio je Buš.

Endrjus smatra da su žene takođe razvile odbrambenu taktiku tako što raspolažu brojnim rešenjima u prikrivanju neverstva.

Složena statistička analiza rezultata ankete pokazala je da je, pored onih 18,5 žena koje su otvoreno priznale neverstvo, još najmanje 10 odsto dama varalo partnere, ali su "slagale" u anketi, dok su muškarci listom pošteno priznali da su ženskaroši.

(FoNet)
RIČMOND, novembar 2008.

Pogledajte još