Istarski Slow Food

S idejom da treba promovisati dizajn u svakom segmentu života, Belgrade Design Week organizovao je kulinarsku senzaciju "Istarski Slow Food". Ova manifestacija trajaće do kraja novembra u restoranu "Balzak", u Strahinjića bana 13. 

Una Momirović direktor Belgrade Design Week, otkrila nam je da je to samo početak onoga što nam pripremaju, i da će se truditi da sve sledeće akcije budu podjednako zanimljive.

Internacionalni pokret "Slow Food", čiji je osnivač Karlo Pertini, pojavio se kao odgovor na sve veću zastupljenost brze hrane u životu savremenog čoveka. Njegova filozofija sadržana je pre svega u reči slow - polako, lagano uživanje u dobroj hrani i kvalitetnom piću. Pored toga, pokret podstiče ideju da gosti treba da znaju geografsko poreklo namirnica koje konzumiraju i način na koji su pripremljene.

Domaćin ove manifestacije je Nevijo Sirotanović, šef legendarnog istarskog restorana "Toklarija", smeštenog u tradicionalnoj kamenoj kući iz 1400. godine. U njegovom restoranu nalazi se najstarija očuvana presa za masline u Istri, pa otuda i potiče naziv "Toklarija" - uljara. Čovek za koga kažu da je virtuoz spore hrane tokom narednih mesec dana pokušaće da pokaže Beograđanima kako da priušte sebi istinski užitak za sva čula, uz garanciju da je svaki obrok pripremljen od domaćih sastojaka s istarskih imanja.

U duhu manifestacije, večera će trajati od 20.00 do 24.00. Služiće se šest različitih jela, uz vrhunska vina i rakije. Kada smo pitali gospodina Nevija da nam objasni slow food varijantu ishrane, rekao nam je:

- Cilj je da gost zaista uživa u svom obroku, na miru, u načinu ishrane koji je pre svega zdrav. Konobari će svakom gostu detaljno objasniti sastojke svakog jela i način pripreme, što sve zajedno ovu večeru čini jednim nezaboravnim iskustvom. 

Dodao je da gosti u njegovom restoranu ponekad sede čak i po 11 sati.

U prve dve nedelje biće promovisan klasičan istarski meni. Biće servirane domaće raviole, kuver kao hladno predjelo, manestra (vrsta istarske supe), juneći karpaćo sa domaćom rukolom i maslinama, i svinjetina kao glavno jelo. Nevijo je objasnio da se specifičnost jela ogleda u načinu pripreme i korišćenim začinima. Meso se priprema između pet i šest sati, a maneštra od tri do četiri sata. Naravno, da večera bude potpuna, obradovaće vas desert za kraj. Domaćini će se pobrinuti da uz svako jelo bude posluženo odgovarajuće vino. Poslednje dve nedelje na meniju će preovladavati tartufi. Cena jednog ovakvog zadovoljstva za stolom, hrane i pića, biće oko 5.000 dinara po osobi.

Nevijo je na kraju pohvalio restoran koji vodi, rekavši da je najveći pokazatelj kvaliteta jela koja pripremaju to što je Alen Dukas, koji važi za jednog od najvećih svetskih kuvara, jedno njihovo jelo uvrstio u meni svog restorana u Francuskoj. To je kompleksan specijalitet, koji se priprema od tartufa, pršuta, sira i jaja.

Mi smo probali samo mali deo specijaliteta Istre, ali verujemo da se nećete pokajati ukoliko odlučite da bar jedne večeri dozvolite sebi luksuz i prepustite se uživanju u odličnoj hrani i piću.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.