Suđenje za Kolubaru 25. juna

Optužnicu protiv njega podiglo je Više tužilaštvo u Beogradu zbog malverzacija sa kupovinom gvožđa, kojima je to preduzeće oštećeno za više od 58,8 miliona dinara.

Serijal Insajdera, "Pljačka veka", koji je emitovan na TV B92 početkom 2011, otkrio je sve zloupotrebe u rudarskom basenu Kolubara. Insajder je otkrio da je to važno državno preduzeće, od čijeg uglja se proizvodi polovina struje u Srbiji, godinama bilo mnogo važnije kao izvor bogaćenja pojedinaca

U postupku koji se protiv Tomića vodi u Specijalnom sudu, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 3. aprila optužnicu kojom ga, sa još 27 okrivljenih, tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare" kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Suđenje po toj optužnici još nije zakazano.

Tomić je u pritvoru od hapšenja 2. oktobra prošle godine, a u junu će sesti na optuženičku klupu u sudnici Višeg suda u Palati pravde. Suđenje je zakazano za 25. i 26. jun, objavljeno je na Portalu sudova Srbije.

Njemu i petorici njegovih saradnika sudiće se u tom postupku po optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu od 24. januara 2012. godine.

Osim bivšeg direktora "Kolubare", optužnicom Višeg tužilaštva terete se pomoćnik direktora za komercijalne poslove Milivoje Ristić (55), zamenik direktora i direktor od 2008. Vladan Jovičić (50), pomoćnik direktora za komercijalne poslove Radisav Ranković (59), zamenik direktora Kolubare Milovan Obradović (51) i direktor preduzeća "Inos sirovine Lazarevac", koje je do 2009. bilo društveno, Milovan Radisavljević.

Svi su optuženi da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja od juna 2004. do decembra 2008. godine, za koje im preti kazna do 12 godina zatvora, prenosi B92.

Tomić, Vladan Jovičić i Radisav Ranković optuženi su i u slučaju pred Specijalnim sudom. U optužnici se navodi da je direktor “Inos sirovine” koristio prijateljstvo sa Tomićem, Jovičićem i Obradovićem i ugovarao za kupovinu gvožđa niže cene od tržišnih, pa je tako “Kolubara” oštećena za 58.832.390 dinara.

Rukovodioci “Kolubare” se terete da nisu preduzimali nikakve mere prema “Inos sirovinama” zbog neplaćenog duga za gvožđe. Ristić je 17. jula 2004. godine potpisao ugovor sa Radisavljevićem za kupovinu 1.511.982 kilograma gvožđa po ceni od pet dinara, iako je tada cena bila 12 dinara po kilogramu.

Pogledajte još